ABD'yi aratmayan Çin internet pazarında yeni işbirliği

ABD'yi aratmayan Çin internet pazarında yeni işbirliği

Çin'in internet devi şirketleri dünyaya pek fazla açılamıyor ama kendi içindeki hareketliliği dünyayı fethetme hedefiyle girişimler çıkaran Amerika pazarını aratmıyor. Çin'in Google'ı Baidu, Çin'in Twitter'ı Sina Weibo ile mobil arama ve içerik ortaklığına gidiyor.

Bu anlaşmayı kim ileri sürdü bilmiyoruz ama Baidu'nun son dönemdeki ortaklıkları ve hedefleri arasına yakıştığını söyleyebiliriz. Zira Android temelli bir mobil işletim sistemi geliştirme hedefi ve Dell ile yapılan üretim anlaşması,  daha önce Sina Webio'nun anlık içeriklerini arama sonuçlarına dahil etmesi ve Japon kablosuz iletişim operatörü DoCoMo ile yapılan içerik anlaşması gibi önemli adımları bulunuyor.

Bu yeni anlaşma arama, içerik, teknoloji ve kaynak kullanımında taraflara önemli bir birliktelik kazandırıyor. Sina mobil arama tarafına Baidu'yu dahil edecek ve Baidu Bulut girişiminde Weibo uygulaması yerleşik olarak gelecek.

Büyük bir anlaşma

Özellikle mobil ve bulut tarafında atılacak adımlarla Baidu ve Sina Weibo sahip oldukları gücü pekiştirecek. Hali hazırda Çin arama pazarının yaklaşık yüzde 80'i Baidu'nun elinde ve Sina Weibo'nun 300 milyon üyesi bulunuyor. Weibo'nun şu an mobil tarafda masaüstü kullanıcılarından daha büyük bir kitleye hitap etmesi de altı çizilecek bir nokta.

Son çeyrekte 859 milyon dolar gelir yazan Baidu'nun Apple ile arayı tutması da işe yarıyor ve Çinli dev şirketin pazardaki hakimiyetini korumasını sağlıyor. OS X Mountain Lion'da Safari'de tanımlı arama motoru olan Baidu, şimdi de iOS 6'da Çinlilerin karşısına çıkmayı bekliyor.

Çinin ekonomik sahadaki faaliyetleriyle ABD'ye rakip olması internet üzerinde de devam edecek gibi görünüyor. Dahası kendi ekosisteminde ABD ile benzer elemanlara sahip Çin, Amerikalıların yaşadığı anlaşmazlıkları (Apple-Facebook (iOS 6'da araları düzeldi), Facebook-Twitter, Google-Twitter vs...) pek yaşamıyor veya dışarı yansıtmıyor.

Şu an için merak ettiğim, ülkenin Facebook'u konumundaki Ren Ren'in bu anlaşmaları nasıl yorumladığı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.