Apple Twitter’a yatırım yapacak mı?

Teknoloji firmalarının sosyal ağlara ilgisi yeni değil. Microsoft ve Facebook uzun zamandır oldukça yakın bir ilişki içindeler. Google bu alanda kendi imkanları ile ilerleyerek sosyal açığını Google+ ile kapatmak için uğraşıyor. Apple ise bu diğer örneklerdeki kadar yakın olmasa da, en çok Twitter ile anılıyor.

Apple’ın iOS5’te özel bir yer verdiği Twitter da bu iş birliğinin ortaya çıkarttığı değerin farkında olduğunu ayrıca göstermişti.  The New York Times’ın haberine göre Apple ve Twitter’ın ilişkisinde yepyeni bir dönem başlamak üzere.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan haberde Apple’ın Twitter’a yüklü miktarda yatırım olasılığı da dahil işbirliği yollarını arttırmayı planladığından bahsediliyor.

Apple daha önce sosyal alandaki gücünü Ping ile artırmayı hedeflemiş fakat tam olarak umduğunu bulamamıştı. Son dönemde Twitter ile bu eksikliği kapatmak yönünde adımlar atan teknoloji devi, yeni bir hamle ile işi daha da resmi hale getirmek istiyor gibi görünüyor.

NYT’ın haberine göre Apple ve Twitter arasında devam ettiği söylenen görüşmelerden yatırım yönünde bir sonuç çıkacağı kesin değil. Yatırım olursa kasasında 100 milyar doların üzerinde nakit olan Apple için çok sarsıcı olmayacaktır. Diğer yandan kasasında 600 milyon dolar civarında nakit bulunduğu tahmin edilen Twitter için oldukça önemli bir katkı olabilir.

Twitter geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Digital Sky’ın başını çektiği turda aldığı son aldığı yatırım sonrası değerini 8 milyar doların üzerine çıkarmıştı. Apple’ın olası yatırımı doğruysa ve gerçekleşirse Twitter’ın değeri 10 milyar doların üzerine çıkabilir.

Bu sırada Apple zamanında Facebook ile Ping nedeniyle sorunlar yaşamış olsa da, 900 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip sosyal ağı da hayatından çıkartmış değil. Ama söz konusu Twitter yatırımı gerçekleşir ve Apple mikro blog sitesi ile daha da yakın hareket etmeye başlarsa işler değişebilir. Çünkü böyle bir durumda Apple artık (dolaylı da olsa), Facebook ve Twitter arasında artan gerilimde tarafını seçmek zorunda kalacak ve bu da Apple – Facebook işbirliklerine mutlaka belli seviyede etki edecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.