Tablet PC pazarının yüzde 68'i Apple'ın

Nisan-Haziran ayı arası dönemde Apple'ın satışını arttırdığı tek ürün olan iPad, tablet bilgisayar pazarındaki liderliğini sürdürüyor. Geçen çeyrekte yaklaşık 17 milyon iPad sevkiyatı gerçekleştiren Apple, işletim sistemi bazında yüzde 68'lik pazar payıyla açık ara lider.

TechCruch'ta yer alan habere göre 2012 yılının ikinci çeyreğine denk gelen dönemde dünyada toplamda 24.9 milyon adet tablet bilgisayar kullanılmaya başlandı. Geçen sene aynı döneme göre yüzde 66.8'lik büyüme görünüyor. iPad'in işletim sistemi iOS ile geçen sene tablet bilgisayar pastasından yüzde 62'lik pay alan Apple, 2012 yılındaki kullanım oranını yüzde 68.3'e yükseltti.

Listede Apple'ın arkasında Google'ın mobil işletim sistemi Android var. 2011 yılı ikinci çeyrekte 4.4 milyon adet tablet bilgisayarda Android kullanılmaya başlanırken, 2012 yılı aynı dönemde bu rakam 7.3 milyon adete yükselmiş durumda. Böylece Android yüzde 29.3'lük pazar payına sahip olarak tablet bilgisayar pazarında ikinci sırada yer alıyor.

Windows 8 pazardaki dengeleri değiştirebilecek  mi? 

Tablet bilgisayarlar için işletim sistemi pazarına girmeye hazırlanan Microsoft, şimdilik rekabetten uzak. Microsoft'un şu anki pazar payı yüzde 1.2. Ancak Windows 8 için geri sayıma başlayan Microsoft, AsusLenovoToshibaHP ve Samsung gibi tablet bilgisayar üreten önemli şirketlerle anlaşarak pazara iddialı bir giriş yapacağa benziyor.

Listedeki 'diğer' tablet bilgisayar işletim sistemleriyse yüzde 1.2 orana sahip. 'Diğer' kelimesine BlackBerry'nin tablet bilgisayar işletim sisteminin de dahil olduğunu belirtelim. Bu oran PlayBook kullanımının ne durumda olduğunu gösteriyor.

Sonuç olarak Android ve iOS tablet bilgisayar işletim sistemleri pazarı domine etmiş durumda. Windows gibi herkes tarafından bilinen bir işletim sisteminin pazara girmesi,  Android ve iOS'u pazar payını etkileyecektir. 2012 yılı son çeyrek raporlarını bekleyip, Microsoft'un pazardaki ağırlığını görmek gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.