Mobil uygulamalar güzel örneklerle saf değiştiriyor

Mobil uygulamalar güzel örneklerle saf değiştiriyor

Masaüstü uygulamaların ardından mobil uygulamalara da aşina olduk. Bu arada web tarayıcılar üzerinde de bir uygulama disiplini gelişti. Tek bir geliştirme ile çapraz platformda at sürmek ise henüz çok kolay değil. Son yıllarda konuşulan bu ihtiyaç yeni yeni amacına ulaşmaya başlıyor.

Aslında bu yazıyı tetikleyen Sun adındaki bir web tabanlı bir mobil uygulama oldu. Sun, hava durumunu gösteren iOS tabanlı cihazlara özel bir uygulama. pattern.dk/sun adresini yeni nesil bir iOS cihazınızda anayasayfaya eklediğinizde hava durumunu gerçek bir mobil uygulama kullanır gibi görebiliyorsunuz.

Aşağıdaki arayüzle karşılaşınıza çıkan uygulama özellikle iPhone 4S ve iPad 2 gibi işlemcisi güçlü  tarayıcılarda iyi bir performans sergiliyor. Zaten Sun'ın geliştiricisi Jakop Hanner de bu noktaya işaret ediyor. Mobil uygulamaların web tarayıcılarına geçişi de muhtemelen mobil tarayıcı gelişmelerinin yanısıra donanımsal gelişmeleri de bekliyor.

Sun güzel bir örnek olsa da Twitter, Linkedin, Facebook, Wordpress, Youtube, Google Maps, Grooveshark ve daha fazla servisi cepten iOS özelinde bir mobil uygulama havasında kullanabiliyoruz. Hatta Facebook'un mobil web uygulaması asıl uygulamasından daha hızlı çalışıyor.

Html5 tabanlı bir çok servis bu listeye eklenebilir ama Financial Times'ın ödüllü uygulaması bunlar arasında en iyilerden biri. app.ft.com özellikle iPad'de başarılı ve zengin bir deneyim sunuyor.

Mobil uygulama arama motorlarında bu tür uygulamalar henüz çok büyük bir yer kaplamasa da Sun'ın sunduğu deneyim ilk paragrafta bashettiğimiz geleceğe biraz daha yaklaştığımızı gösteriyor. Özellikle Clear gibi uygulamaların saf değişimini takip edebileceğini düşünebiliriz ki geliştirici tercihlerinin 2011 yılı başında bile mobil web tarafını tercih ettiğine görebiliriyoruz.

Sanırım mobil web tabanlı uygulama dünyası üreticilerin istediği ekonomik temellere oturtulduğunda yeni bir dönem açılmış olacak. Biz de o zamana kadar hakiki mobil uygulama pazarını masaya yatırmaya devam edeceğiz...

Mobil tarayıcılarda çalışan benzer uygulamalar biliyorsanız lütfen yorumlarda paylaşın. Eğer geliştiriciyseniz de tercihinizin hangi yönde olduğunu duymak isteriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.