Hangi sektöre girmek sizi ne kadar zengin eder?

Hangi sektöre girmek sizi ne kadar zengin eder?

Webrazzi Veritabanı'nı açmamızın temel dayanaklarından biri sektörel anlamda toplanacak verilerle yol gösterici analizler çıkarabilmekti. Bu işi yıllar önce başlatan Techcruch'ın Crunchbase'i artık Startup Genome gibi önemli girişimlere kaynak teşkil ediyor. Veri bilimcisi Sameer Al-Sakran da Crunchbase'e el atmış ve hangi sektöre adım atmanız durumunda nasıl bir sonuçla karşılaşabileceğinizi ortaya koymuş.

Al-Sakran'ın söz konusu çıkarımları sadece Crunchbase'deki şirketler üzerinden yaptığını en baştan belirtelim. Yani bu çalışma size tam olarak hangi sektörün size ne getireceğini değil, istatistiki bir analiz sunuyor.

Hangi sektör sizi ne kadar zengin edebilir? 

Al-Sakran'ın analizine göre yüzdesel olarak halka arza en yakın sektör yarı-iletken. Crunchbase'de yer alan şirketlerin yüzde 8.23'ü yonga (çip) üretimiyle halka arz olmayı başarmış. Biyoteknoloji de yüzde 5,13 halka arz oranıyla yarıiletken sektörünü takip ediyor. Bu iki sektörün toplam aldığı yatırımlar ise sırasıyla 9.2 milyar dolar ve 42.4 milyar dolara ulaşıyor. Eğer benim işim borsaya girmeli diyorsanız bu sektörler size göre olabilir.

Yazılım ve web sektörüne ilgi çok, IPO yok

En çok iş başlatılan sektörlere baktığımızda yazılım ve web sektörlerini görüyoruz. Ama bunca hevesli girişimcinin çoğu yolda kalıyor. Bu dalların her ikisinde de 12 binin üzerinde iş başlatılmış ama iş kurma oranı yazılımda 3 bini, webde ise 2 bini geçebiliyor. Yani yüzde 25-15 arasında bir iş kurma oranı var. Bırakın zengin olmayı cebinizdeki paradan bile olabilirsiniz.

Yazılım sektörünün aldığı toplam yatırım 33 milyar doları, web tarafında toplanan yatırımlar ise 29 milyar doları geçiyor. Bu iki sektör halka arza ulaşma şansı ise yüzde 1'in altında görünüyor. Diğer yandan web kategorisi Techcrunch'ta en fazla yazısı çıkan sektör olurken, yazılım sektörü webin 1/3'ine denk geliyor.

Satın alınmak için mobili seçebilirsiniz

Sizi aşağıda uzayıp giden listeyle başbaşa bırakmadan önce en çok satın alınan sektörleri de söyleyelim. Eğer seri girişimcilik varsa ruhunuzda bu kategorilerde iş yapmanız sizi olumlu etkileyebilir; Biyoteknoloji 332 satın alma ile ilk sırada geliyor. İkincilik 285 satın alma ile 'oyun videoları'nın, üçüncülük ise 275 satın almanın gerçekleştiği mobil'in oluyor.

En yüksek yatırım ortalaması Temiz Enerji'de

Ortalama yatırımı en yüksek olan sektör 25.2 milyon dolarla temiz enerji. Bu istatistik yazılım tarafında 2.6 milyon dolarda, web tarafında 2.3 milyon dolarda kalıyor.

Siz de şirketinizi/girişiminizi Webrazzi Veritabanı'na kayıt ederek gelecekte yapacağımız/yapılacak bu tür bir analizin parçası olabilirsiniz. Kayıt için şuradan buyrun. Kendinizi kişi veritabanına eklemeyi unutmayın. ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.