Dijital müzik satışları yükselişte ama albüm satışlarında halen CD'ler önde

Dijital müzik satışları yükselişte ama albüm satışlarında halen CD'ler önde

Müzik endüstrisi Naspter'dan bu yana dijital dünyayla bir didişme içerisinde. Sean Parker o günlerde epey zorlandı ama bugün Nielsen'in ABD için açıkladığı rakamlar dijital müziğin yükselişini sürdürdüğünü gösteriyor. CD'ler ise halen ölmüş değil.

2012 yılı yarıyıl sonuçlarına göre ABD'de dijital müzik satışları yüzde 6 civarında, dijital albüm satışları ise yüzde 14 artarken albüm satışları yüzde 1'e yakın bir gerileme yaşamış.

Müzik satışları toplamda yüzde 4 oranında bir büyüme kaydederken, fiziksel CD satışlarının geçen yılki yüzde 66'lık payı bu yıl yüzde 61'e düşmüş. Yani halen albüm satışlarında fiziksel CD'lerin üstünlüğü devam ediyor ama yıl sonunda bu oranın yüzde 50'ye yaklaşması ve 2013'te yüzde 50'nin altına düşmesi büyük ihtimal.

Bu öngörüyü akıllı mobil cihazların, özellikle tablet satışlarının artışına ve şimdilik çok başarılı olmasa da Google Müzik servisine bağlayabiliriz. ABD'de dijital müzik tüketiminin artışına ise Facebook'un müzik odaklı adımları ve Avrupalı Spotify'ın ABD'ye adım atması gibi çeşitli sebepler gösterebiliriz.

Plak satışları yüzde 14 arttı

Albüm satışında halen fiziksel taraf önde olsa da dijital satışlar tüm müzik satışlarının yüzde 57,7'sini yakalamayı başarmış. Geçen yıl bu oran yüzde 53'müş. Plak albümlerin satışı ise yüzde 14 gibi yüksek bir büyüme çizgisinde. Ancak en çok satan plak albümün (Jack White, Blunderbuss) ulaştığı satış adedi 18 bin gibi düşük sayılabilecek bir seviyede.

En çok satan albüme ( Adele, 21) baktığımızda ise ilk 6 aylık dönemde 900 bini dijital kopya olmak üzere 3,6 milyondan fazla adet satış yaptığını görüyoruz. Nielsen'in Sounscan raporu bu yıl başında Amerikan müzik piyasasının 2004'ten bu yana ilk kez arttığını paylaşırken de Adele'nin 5,8 milyon albüm sattığı kaydedilmişti.

Muhtemeldir ki plakların artış göstermesi arşivlenebilir olmasıyla ilgili. Benzer bir durum e-kitap satışlarına karşısında ezilmemek isteyen yayınevlerinin karton/lüks kapaklı baskılara yönelmesinde de görülüyor ki bu yönelim de okuyucular tarafından ilgi çekiyor.

Toparlamak gerekirse ABD'de ve ona paralel gelişen pazarlarda dijtal müzik tüketimi fiziksel tarafın önünde ve önümüzdeki dönemde geleneksel albüm satışları tarafında da bir galibiyetin yaşanacağını söylemek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.