Blackberry 10'suz kaldı

BlackBerry üreticisi Research In Motion (RIM) kötü gidişatı tersine çevireceğini umduğu yeni işletim sistemi olan BlackBerry 10 üzerinden uzun zamandan beri çalışıyordu. Şirkette yaşanan finansal olumsuzluklar artık gün yüzüne çıkmaya başladı ve RIM, BlackBerry 10 işletim sisteminin tarihini erteleme kararı aldı.

Dünya çapındaki geliştiricileri ve aralarında Webrazzi'nin de bulunduğu basın mensuplarını Amsterdam'a davet eden Blackberry, yeni silahlarının Blackberry 10 işletim sistemi olacağını açıklamıştı. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.

Yeni işletim sisteminin 2012 yılının son çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyordu. Ancak şirketten yapılan açıklamada, BlackBerry 10 işletim sisteminin yayınının 2013 yılı ilk çeyreğine ertelendiği paylaşıldı. Açıklamada büyük değişiklikler gerçekleştirdikleri için yazılım sürecinin uzadığı ifade edildi.

RIM'de finansal kabus devam ediyor

Aslına bakılırsa işletim sisteminin piyasaya çıkış tarihinin ertelenmesi buz dağının görünen kısmı. RIM'den paylaşılan son bilanço raporuna göre şirketteki finansal zayıflık devam ediyor. Şirketin gelirleri yılın ilk çeyreğinde yüzde 33 düşerek, 2.8 milyar dolara kadar geriledi. Bu gelir kaybı şirketin kârlılığını da direk olarak etkiliyor. RIM'in karlılığı ilk çeyrekte 518 milyon dolar azalmış durumda.

Şirketin başına gelenler bunlarla sınır değil. Şirketin piyasa değeri geçen sene aynı döneme göre yüzde 70 düştü. Geçen 12.3 milyar dolar olan RIM, bu sene yaklaşık 5 milyar dolar. Paylaşılan olumsuz bilanço tablosundan sonra şirketin hisseleri güne yaklaşık yüzde 15 düşüşle başladı.

Şirketin olumsuz bilançosu beraberinde işten çıkarmaları da beraberinde getirdi. Hafta başında şirketten yapılan açıklamaya göre şirketin 1 milyar dolar tasarruf etmesi karşılığında 5 bin RIM çalışanı, şirkete veda etmek zorunda kaldı.

RIM yöneticilerinin pembe tablolar çizmesine rağmen şirketteki kötü gidişhat gözler önünde. Yöneticilere göre bu bir yeniden yapılanma süreci. Ancak rakamlar öyle demiyor. RIM'deki durumu özetleyen bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Rakamlarla RIM'deki kötü gidişhat

  • Şirketin piyasa değeri 12.3 milyar dolardan yaklaşık 5 milyar dolara geriledi.
  • RIM'in son bir yılda borsadaki kaybı yüzde 70.
  • Blackberry satışları yüzde 33 düşerek 2.8 milyar dolara düştü.
  • Şirketin halka açık hisseleri 2012 yılı birinci çeyrekte yüzde 18 değer kaybetti.
  • RIM, 1 milyar dolar tasarruf karşılığında 5 bin kişinin işine son verdi.
  • 2012 yılı birinci çeyrekte 7.8 milyon adet BlackBerry akıllı telefon, 260 bin BlackBerry PlayBook  satıldı.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.