Project Glass ve Google'ın geleceği

Dünkü Google I/O konferansında sahneye çıkan Project Glass, Google'ın son zamanlarda en dikkat çeken projelerinden. Peki Glass projesi nedir, ne zaman kullanabileceğiz ve Glass Google'ın geleceği mi?

Öncelikle Glass (cam) adıyla anılan ürünün ne olduğuna bir bakalım.

Daha önce yine Sergey Brin tarafından kullanıldığını gördüğümüz bu akıllı gözlük için minimal şekilde tasarlanmış kameralı bir bilgisayar diyebiliriz. Bir işlemciye, hafızaya, mikrofona, hoparlöre, konum ve hız sensörlerine sahip. Bunun üzerine kablosuz internet bağlantısını da eklediğinizde neler olabileceği konusunda sayısız fikir üretmek zor değil. Uygulaması ise elbette ciddi zaman ve emek istiyor.

Zaten önceki videoda gördüklerimiz ve Brin'in açıklamaları da Glass'a bir çok işlevin dahil edileceğini gösteriyor. Bunlar şimdilik görüntü kaydetmek ve bunu Google Hangout üzerinden paylaşmakla sınırlı.

Fiziksel açıdan yarım çerçeveli ve camsız bir gözlük şeklindeki Glass'ın sağ kısmında kamera ve dokunmatik bir tuş bulunuyor. Kısacası gözlük takmayı sevmeyenlerin Glass'a alışmayı göze alması gerekiyor. Bu noktada Brin, Glass'ın bir çok gözlükten hafif olduğunu da eklemeyi ihmal etmiyor. Benim gibi gözlük kullananlar da Glass'ı gözlüklerinin üzerine takabiliyor.

Sahne şovunun ardından basın mensuplarıyla konuşan Sergey Brin, Glass ile 6 saat boyunca kullanabildiğini söylüyor ama bu elbette kullanım şekliyle ilgili. Google'ın hedefi bu süreyi 1 güne çıkarmak.

Ürün şimdilik test sürecinde ve Google gözlük üreticileriyle görüşme içinde olduğundan kullanımı daha rahat bir ürün beklemekte haksız ve ümitsiz sayılmayız.

Fiyat ve piyasaya çıkış tarihi

Glass, Google I/O'ya katılan geliştiriciler tarafından 1500 dolar fiyatla sipariş edilebilecek.  "Explorer" modelindeki ilk siparişler 2013'ün başında teslim edilecek.  Yaklaşık 1000 kişinin Glass sahibi olmak istediği söyleniyor.

Glass'ın son kullanıcı modelinin de 2014'ün başında geleceği söyleniyor ve Google fiyat konusunda ciddi iyileşme olacağını ama olabildiğince ucuz bir şey yapmaya yönelmediklerini söylüyor.

Uygulamalar 

Glass'ın dün Google Hangout ile kullanılabildiğini pekala gördük. Gmail'in de doğal olarak Glass'a uyumlu ilk uygulamalardan olacağı söyleniyor.

Glass'ın Androidli cihazlarla iletişim kuracağını malum. Sesi yazıya, yazıyı sese çevirme teknolojilerinin Glass'a dahil edileceği malum. Yüz tanıma teknolojisi ise daha özel bir durum olarak şimdilik öne çıkarılmıyor.

Glass'ın kaydedilebilir bilgiyi işleyen canlı bir ürün olduğunu düşünürsek, dışardan alınan veriyi bilgi akışına çevireceği çeşitli uygulamalar hayal edebiliriz ve ilk geliştiriciler de muhtemelen bunun üzerine çalışacak. Bunun için bulut tabanlı bir API'de geliştiricilere yardımcı olacak.

Reklam yok

Google şimdiye kadar analiz ettiği bilgiyi ve hizmetlerini büyük oranlarda ücretsiz sunarak reklamlardan para kazanan bir şirket oldu ama bu kez iş değişiyor ve tamamen kendi ürünü olarak ortaya çıkan Glass'ta reklam olmayacak. En azından o konuda bir plan yok.

Glass ile konser ve spor müsabakaları için bilet alınabileceği gibi bir teori de var ki bu Google için bir gelir kaynağı sayılabilir. Diğer yandan Google'ın yazılım güncellemelerini ücretlendirebileceği de düşünülebilir.

Glass Google'ın geleceği mi?

Google'ın Google+ ile ortaya koyduğu bir hedef var; kullanıcıların gerçek hayattaki iletişim deneyimini çevrimiçi ortamda yaşatabilmek. Glass da Google'ın örmeye çalıştığı bu sosyal örgünün dışarıya çıkıldığında da kullanıcıyı takip etmesini sağlayacak.

Akıllı telefonlardan daha bütünleşik bir ürün olan Glass, fiziksel dünyadaki verileri daha hızlı ve kolay şekilde internete çekerek yeni bir iletişim deneyimi yaşatacak. Bu sayede Google sadece internete gözümüzle gördüğümüz yani hayatımızın her anını kayıt altına alarak işleyebilecek. Aslında Android 4.1 ile gelen Google Now arama yeniliği de Glass'ın temel özelliklerinden biri gibi görünüyor.

Sergey Brin Glass'ın bir web tarayıcı olarak düşünülmesini istemiyor. Glass, Google+ ve Gmail başta olmak üzere daha çok iletişimi ve paylaşımı kolaylaştıran bir cihaz olacak.

İlerleyen dönemde Google Glass üzerinde yapay zeka çalışmaları görmemiz muhtemel. Daha ilerideyse eskiden beri gelen beyin dalgalarını tanımlama meselesi var ki bugün bile Emotiv ve  Mindflex gibi ticarileşmiş ürünler bulunmakta. Yani Google'ın gelecekte bu şirketlerden birini alabileceğini ve eğer bilim kurgu filmlerindeki gibi bir gelecek bizi bekliyorsa; Google'ın Glass ile gelecekte de hayatımızdan eksik olmayacağını düşünebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.