Hepsiburada.com dünya devleriyle yatırım sürecinde [ÖZEL HABER]

Hepsiburada.com dünya devleriyle yatırım sürecinde [ÖZEL HABER]

Türkiye'nin en büyük e-ticaret şirketi Hepsiburada.com'a son dönemlerde dünya çapında bazı e-ticaret şirketlerinin ve fonların ilgisi olduğu duyumunu alıyorduk. Hatta dünya e-ticaret devi Amazon da Hepsiburada.com'a ortak olacağı yönünde duyumlarını aldığımız şirketlerin arasında yer alıyordu.

Bu duyumlarla ilgili araştırmalarımıza son dönemlerde hız verdik, çünkü yine güvenilir kaynaklarımızdan aldığımız bilgilere göre Hepsiburada şu günlerde çok yoğun bir tempo içinde önemli raporlama çalışmalarının içindeymiş.

Büyük bir yatırım bankası tarafından yürütüldüğünü duyduğumuz değerlendirme ve denetim süreci (due diligence) sebebiyle oldukça yoğun mesai harcayan şirket, birden fazla tarafla masaya oturmaya hazırlanıyormuş. Konuyla ilgili yaptığımız araştırmalarda şirkete yakın kaynaklarımızdan aldığımız bilgilere göre söz konusu süreç Hepsiburada.com'un tamamen satışı ile ilgili değilmiş. Tam tersine şirkete büyük ölçüde sermaye aktaracak, stratejik bir ortak ile yola devam etme kararının sonucuymuş.

Hepsiburada'nın değeri yaklaşık 1 milyar dolar

Kesin bilgimiz olmamasına rağmen 2011 yılını 500 milyon TL üzerinde bir ciroyla kapattığını bildiğimiz Hepsiburada'nın değerlemesi ise 1 milyar dolar seviyesindeymiş.

Devam eden çalışmalar kapsamında sadece Hepsiburada.com değil, grup şirketlerinin tamamını kapsayan Doğan Online boyutunda da bir yatırımın gerçekleşmesi olasılıklar arasındaymış. Eğer Doğan Online seviyesinde bir yatırım söz konusu olursa da, 1,5 milyar dolar seviyelerinde bir değerlemenin konuşulacağı aldığımız duyumlar arasında.

Amazon Hepsiburada.com ile ilgileniyor

Kesin olmamakla birlikte yazımızın başında ismini andığımız Amazon, bu süreçte Hepsiburada.com ile masaya oturacak taraflardan birisi diye duyuyoruz. Ama yine şirkete yakın kaynaklardan duyduğumuza göre Amazon'un dışında çeşitli dünya devlerinin yatırımcısı konumundaki fonlar da bu sürecin parçası durumundalarmış.

Önümüzdeki birkaç ay içinde sonuçlanacağı tahmin edilen süreç sonunda şirketin kasasına 150 milyon dolar üzerinde bir nakit girişi olacağı da söylentiler arasında. Şirkete yakın bir kaynak ise 150 milyon doların çok daha üzerinde bir girişin olabileceğini bizlerle paylaştı.

Şu aşamada çok net konuşmak mümkün değil. Kesin olarak bildiğimiz şu ki, Hepsiburada.com şu günlerde yoğun bir denetim ve değerleme sürecinin içinde. Diğer taraftan yine kesin bir bilgi var ki, Amazon dahil olmak üzere birçok tarafla Hepsiburada ya da Doğan Online bütününde bir ortaklık için görüşmeler yapılıyor.

Türkiye internet pazarı için yeni bir dönem başlayabilir

Eğer kaynaklarımızdan aldığımız bilgiler ışığında önümüzdeki 3-6 ay arasında beklenen olur ve 1 milyar dolar üzeri değerleme ile Hepsiburada.com ya da Doğan Online 150-200 milyon dolar seviyesinde bir yatırımı kasasına aktarırsa, o zaman Türkiye internet pazarı için yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. Çünkü gerçek şu ki kesinlikle çıkış ya da satış düşünmediklerini duyduğumuz Doğan Grubu yetkilileri, alınan yatırımı yine Türkiye internet pazarına harcıyor olacaklar. Bu noktada da yatırımın büyük bölümü e-ticaret şirketlerine ve sektöre aktarılıyor olacak.

Stratejik ve doğru bir ortak ile yola devam edecek Hepsiburada'nın global pazarlarda Türkiye internet pazarı için çok büyük değer yaratacağını tahmin ediyorum.

Konuyla ilgili araştırmalarımızı sürdürüyor olacağız. Gelişmeler olması ya da yeni bilgiler almamız durumunda da sizlerle mutlaka paylaşacağız.

Bu haber Webrazzi’nin özel haberidir. Kaynak gösterilmeden yayınlanması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.