iOS 6 ile 200'den fazla yenilik geliyor

Bir önceki haberimizde size Apple'ın yeni Macbook'ları ve 'Dağ Aslanı' ile ilgili bilgileri aktarmıştık. Bu yazıda da App Store ve iOS 6'daki yenilikleri anlatalım isteriz.

60 farklı ülkeden katılımın gerçekleştiği WWDC konferansının açılış konuşmasını Apple CEO'su Tim Cook gerçekleştirdi. Söze App Store'dan rakamlarla başlayan Cook, App Store'da 400 milyon hesap ve 650 bin uygulama bulunduğunu açıkladı. Bu uygulamalardan 225 binin tamamen iPad için geliştirilmiş olduğunu ve App Store'un çok ciddi bir ekonomi yarattığını dile getirdi. Tim Cook, burada App Store'un 32 yeni ülkeye daha açılacağını ilan etti.

WWDC etkinliği boyunca Apple kullanıcılarının merakla beklediği iOS 6'yı da Scott Forstall'dan dinledik. Forstall, iOS'taki bildirim merkezinin uygulamaların yüzde 81'i tarafından kullanıldığını, bugüne kadar toplamda 1,5 trilyon anlık bildirim iletildiğini duyurdu.

Siri yenileniyor

iOS 6 ile birlikte karşımıza yepyeni bir Siri çıkıyor. Siri bundan sonra sadece İngilizce değil, diğer dillerle de entegre. Malesef bu diller arasında Türkçe yok. Siri'ye eklenen yeni özellikle artık direkt konuşarak tweet atılabilecek. Bir önceki haberimizde, Apple'ın sosyal medya entegrasyonu konusuna verdiği değerden bahsetmiştim ancak bu konunun ayrıca değinilmesi gereken bir nokta olduğunu düşünüyorum. Zira Apple bu konuya oldukça önem veriyor. Yazının devamında yine değineceğiz ama, yeni işletim sistemi sosyal medya ile artık çok daha fazla entegre olmuş durumda. Yeni Siri sayesinde ayrıca sesli komutlarımızla uygulama çalıştırabilecek. Siri, iOS 6 ile yeni iPad'de de çalışmaya başlayacak.

Herkesin işine gelecek: 'Do Not Disturb'

Bu arada, iOS 6 ile tam 200'den fazla yenilik geleceğini vurgulamak gerekiyor. Bu kadar yenilik gerçekten çarpıcı; iOS 6 işletim sistemini iPhone ya da iPad'lere yükler yüklemez bambaşka bir cihaza dönüştüğü izlenimi verecek. Örneğin birisi bizi ararken, ona direkt olarak mesajla yanıt verebileceğimiz, ya da redderken, bu kişinin beni aradığını bana hatırlat diyerek gelen aramayı reddebileceğimiz özellikler iOS 6'ya eklenmiş.

"Rahatsız etme" özelliği de iOS 6 ile gelen bir başka özellik. Bir saat aralığı verip, 'beni rahatsız etme' ayarını yaptığınızda iOS 6 yüklü cihazdan hiçbir bildirim ya da arama almıyorsunuz. Çoğu zaman kafa dinlemek için telefonlarını kapatan kullanıcılar, bu özelliği sıkça kullanacaklardır diye düşünüyoruz. Çok yoğun gelen bildirimler, iOS yüklü cihazlarda bir süre sonra gerçekten can sıkıcı olmaya başlıyor ve hepsini tek tek açıp kapamak da mantıklı olmuyordu. Bu özellikle birlikte telefonu kapamaya ya da uçak moduna almaya da gerek kalmayacak.

Daha önce bahsettiğim gibi, daha fazla sosyal entegrasyon! App Store'a 'beğen' butonunun ekleniyor olması bunun en büyük kanıtı. Yine Facebook event'lerini artık iOS cihazı üzerindeki takvimizde görebileceğiz. Aynı zamanda fotoğraf paylaşımı çok daha kolaylaşıyor. Yine öncesinde sadece Wi-Fi'lar aracılığı ile kullanabildiğimiz FaceTime'ı artk 3G şebekesi üzerinden de kullanabileceğiz.

Yeni bir uygulama: PassBook

Heyecan verici yeni uygulamalardan bir tanesi PassBook. Bu tüm kartlarınızı tek bir yerde toplayacağınız bir uygulama. Sinema biletleri, uçuş kartları, indirim kartları, mağaza kartları hepsi PassBook’ta buluşuyor. PassBook, konum verilerinden de yararlanıyor, örneğin bir mağazadan aldığınız kartınız, siz o mağazanın yakınlarındayken size bunu bildiriyor, indirimlere göz atmanızı tavsiye ediyor. Yukarıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi, Starbucks örneği yer alıyor. Starbucks kartı olan ve bu kartı PassBook'unda kayıtlı kullanıcı, yakınlardaki Starbucks mağazasından haberdar oluyor. İlerleyen zamanlarda PassBook aracılığı ile özel indirimler ya da kampanyalar da görmeye başlayabiliriz.

Apple, haritalar konusunda da iddialı

Konferans öncesinde tahminen sızdırılmış bilgiler aracılığı ile 3 boyutlu bir harita servisi tanıtacağı konusunda dedikodulardan haberdardık. Beklenen oldu ve iOS 6 ile birlikte 3 boyutlu haritalar da tanıtıldı. iOS 6'da tam 100 bin iş yeri kayıtlı ve yeni harita uygulamasında mekanların bilgileri, geri bildirimler ve fotoğraflar da yer alıyor.

Apple, önceki iş ortağı Google'ı saf dışı ederek Google Maps'ten vazgeçiyor. Pek çoğunuz hatırlayacaktır, foursquare de bir süre önce Google Maps yerine kendi harita altyapı sistemini devreye sokmuştu. Apple de bu kervana katıldı ve kendi harita sistemini kullanıcılara sunmaya başladı. Kaza/trafik durumu yeni iOS 6 haritası aracılığıyla takip edilebiliyor. Dahası sistem navigasyon da sağlıyor. Oldukça şık tasarlanan 3D haritalar otomobil kullanırken ya da yaya olarak bir yere giderken, navigasyon cihazlarına ya da ekstra navigasyon uygulamalarına ihtiyaç bırakmıyor..

iOS 6, iPhone 3GS, 4 ve 4S, iPad 2, Yeni iPad ve 4. nesil iPod Touch'lara kurulabilecek. Görünen o ki birinci nesil iPad, yavaş yavaş ömrünü tüketiyor. iOS 6 ile ilgili sizlerin de yorumlarınızı bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.