Felicis Ventures'ın 70 milyon dolarlık yeni fonu Türkiye'ye gelir mi?

Felicis Ventures'ın 70 milyon dolarlık yeni fonu Türkiye'ye gelir mi?

Google’ın ilk çalışanlarından olan Aydın Şenkut, 2005 yılında Felicis Ventures'ı kurduktan sonra yaptığı yatırımlarla Silikon Vadisi'ne yön veren yatırımcılar arasına adını yazdırmıştı. Rovio gibi önemli girişimlere yatırım yapan Felicis Ventures 70 milyon dolarlık bir fon topladı ve yeni yatırımlara yelken açtı.

Şimdiye dek yaptığı yatırımlarla büyüklü küçüklü 29 girişime çıkış kapısı açan (detaylar aşağıdaki infografikte) Felicis Ventures, yeni fonunu yüzde 92 oranında kurumsal kanaldan karşılamış. Fonu sağlayan kurumlar Rockefeller University ve Webio'nun da sahibi olan Çinli internet devi Tencent.

Felicis Ventures daha önce 41 milyon dolarlık bir fon çekmişti. Kurumsal atırımcıların da olduğu bu fonda Paypal kurucusu ve Facebook'un erken dönem yatırımcılarından Peter Thiel ve Gmail'in babası sayılan Google çalışanı Paul Buchheit gibi önemli bireysel nakit aktarımları da vardı. Aydın Şenkut'a yatırım konusunda Renata Quintini ve Sundeep Peechu eşlik ediyor.

Felicis ve Aydın Şenkut nereye yatırım yapar?

Aydın Şenkut'un yeni fon alımıyla yaptığı açıklamalar kulak kabartılacak cinsten. Deneyimli yatırımcı, yeni Facebook'un eski Facebook'a hiç benzemeyeceğinden ve 3 boyutlu baskı ve biyobilişim gibi teknolojilere yatırım yapacaklarından bahsediyor. Uzun vaadeye dönük yenilikçi temel inovasyon yaklaşımıyla yatırım yaptıklarını aktararak bir anlamda kapılarını çalacak girişimcilere tüyo veriyor.

Hali hazırda Felicis Ventures'ın yatırım yaptığı DnaNexus* gibi ileri teknoloji bir girişim bulunuyor ki, Yale Üniversitesi biyomedikal bilişim profesörü Mark Gerstein daha önce paylaştığımız şu sözü aklıma geliyor;

Gen sıralamanın gerçek maliyeti, sıralama makinesini çalıştırmaktan daha fazla. 

Bu açıklamaları düşünüp Türkiye pazarına baktığımızda Felicis Ventures'ın Türkiye pazarına çok da yakın olmadığını söyleyebiliriz. Dün Emre Sokullu'nun bahsettiği SaaS tabanlı, üretken bir yönelim göstermemiz ise yalnız Felicis Ventures değil, diğer Silikon Vadisi fonları için de dikkat çekici olabilir.

Elbette Felicis'in mobil uygulama ve e-ticaret alanında yatırımlarından bahsedilebilir ama Felicis geleceğin çok daha farklı şeyler getireceğini biliyor. Biz de bu adımları aklımızın bir kenarında tutmak kalıyor..

* DNA Nexus; bulut tabanlı mimarilerle DNA sıralama analizi üzerine çalışıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.