Google iş değiştiren Meebo'yu 100 milyon dolara satın aldı

Google iş değiştiren Meebo'yu 100 milyon dolara satın aldı

Bir zamanların popüler çoklu sohbet platformu Meebo, iş modelini değiştirerek başarılı bir dönüşüm yakalamıştı. Web siteleri için reklam da döndüren çok özellikli bir araç çubuğu geliştiren Meebo, bugün blogundan yaptığı açıklamaya göre Google tarafından satın alındı.

7 yıllık bir girişim olan Meebo, çoklu platform sohbet servislerinin popüler olduğu dönemde 70 milyon dolar yatırım toplamıştı ve kaynaklara göre Meebo 100 milyon dolar civarında bir bedelle Google'ın oldu. Taraflar Google+ için yayıncı araçlarını geliştirmek üzere anlaşmış ama bu sırada satış ve pazarlama ekibinde de işten çıkarmalar olmuş.

Nereden nereye?

Şöyle bir geriye bakacak olursak bir zamanların efsane iletişim aracı Live Messenger (eski adıyla MSN Messenger) dahi Facebook'un yükselişi ve anlık mesajlaşma uygulamasını devreye almasıyla gerilemişti. Meebo gibi çoklu platform destekli örnekler yükselişiyle Türkiye'den de MessengerFX, Golden Horn Ventures'dan yatırım almış ve adını LiveGo olarak yenilemişti.

Meebo 70 milyon dolar yatırıma ulaşırken, dünyaya açılan ilk yerli girişimlerimizden olan LiveGo da Webrazzi 2010 seçimlerinde en iyi web girişimi ve en yenilikçi girişim kategorilerinde sırasıyla 5. ve 3. seçilmişti. LiveGO şu an eski günlerinden uzakta ve duyduğum kadarıyla Yusuf Yıldırım yeni bir girişim hazırlığında. Ancak bu yeni girişim LiveGo'yu mobil bir grup mesajlaşma uygulamasına çevirmek gibi paralel bir şey değil.

Hem Meebo hem de LiveGO'nun hızlı davranıp bir mobil mesajlaşma uygulamasına geçiş yapması belki şimdiye kadar daha büyük satın almalar görmemize neden olabilirdi. Zira bu alanda Facebook Beluga'yı, Skype da Groupme'yi sayın almış, Google da Slide yatırımından Disco'yu çıkaracağını göstermişti.

Grup mesajlaşma uygulamaları pazarında yapılan yatırımlar dikkat çektikten ve Facebook Messenger ilk çıkışıyla kısa mesajı tehdit ettikten aylar sonra mobil mesajlaşma uygulamalarının GSM şirketlerine 14 milyar dolara mal olduğunu da öğrenmiştik.

Konuyu kapatacak olursak Meebo'nun bu iş dönüşümü ile kendini Google'a beğendirmesi bir çok açıdan girişimcilere mesajlar veriyor. Girişiminizi tehdit edecek yenilikleri önceden görebilmek ve iş modelini değiştirme cesaretini göstermek bazen yeni bir başarının anahtarı olabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.