Google .LOL alan adı uzantısının peşinde

Google .LOL alan adı uzantısının peşinde

Dünyadaki tüm alan adlarının birinci dereceden yöneticisi olan ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) daha önceki bir haberimizde de aktardığımız gibi alan adı ekosisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Firmaların kendi alan adı uzantılarını tanımlayarak kullanmaya ve hatta satmaya başlayabileceği bu yeni yapı, ilk ortaya çıktığından beri üzerinde çok konuşulan konulardan biri haline geldi.

Pek çok firma kendisine ait markaların alan adı uzantılarına sahip olmak için 185 bin dolarlık başvuru ücretini yatırarak başvurusunu yaptı. Bugüne kadar 2000’in üzerinde başvurunun gerçekleştiği bu programda Google’ın da yerini alacağını tahmin etmek zor değil.

Google öncelikli olarak .google alan adı uzantısının peşinde. Arama devinin ilgilendiği diğer uzantılar arasında ise .youtube, .docs ve ilginç bir şekilde .lol yer alıyor.

Google’ın blog’unda yer alan ve ünlü Vint Cerf’in imzası ile yayınlanan yazıda belirtildiği gibi firma birden fazla alan adı uzantısı ile ilgileniyor. Yazıda Google’ın .google gibi kendi markalarının uzantısının yanı sıra, .docs gibi asıl işi olarak tanımladığı alanlardaki konulara özel uzantıları da sahip olmayı planlıyor.

Google’ın kullanıcı tecrübesini üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen .youtube gibi uzantıları da istemesi akla yakın. Ama asıl ilginç olan firmanın internette neredeyse “komik” kelimesinin yerini almış olan LOL kısaltmasını da kaydetmeyi istiyor olması.

Cerf’in “ilginç ve yaratıcılık potansiyeline sahip” olarak tanımladığı .lol uzantısı gerçekten de eğlenceli internet siteleri için son derece uygun bir alan adı uzantısı olabilir.

Ama tahmin edebileceğiniz Google bu alan adı uzantısına sadece eğlenceli bulduğu için sahip olmak istemiyor. Çünkü Mark Millian’ın hesaplarına göre bu alan adına sahip olmak ve işletmek için Google için yıllık 1 milyon dolar civarında bir maliyeti göze almak anlamına geliyor.

Google’ın .lol alan adı uzantısını nasıl kullanacağını zaman içerisinde hep beraber göreceğiz ama ICANN’in yeni uygulamasında bugüne kadar ortaya çıkan en ilginç ve yüksek potansiyele sahip olan uzantılardan birinin bu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.