Telefon satışları 2009 yılından beri ilk kez düştü

Telefon satışları 2009 yılından beri ilk kez düştü

Cep telefonlarının 'akıllanması' cihaz pazarında hızlı bir büyüme süreci başlattığı gibi, uygulama ve servisler üzerinden de ciddi bir ekosistem yaratı. Ancak satış rakamlarının yüz milyonlu adetlere ulaşması, cep telefonu pazarının yavaş yavaş doyum noktasına yaklaştığı yorumlarını da beraberinde getirdi bu yıl için. Bunu kısmen de olsa doğrular nitelikte olan rakamları paylaşmak istiyoruz.

Gartner'ın yeni araştırmasına göre cep telefonu satışları 2012 ilk çeyrekte, 2011 yılının birinci çeyreğine göre yüzde 2 oranında geriledi. 2011 yılı ilk çeyreğinde yaklaşık 100 milyon adet cep telefonu satılırken, 2012 yılının aynı döneminde 419 milyon adet cep telefonu satıldığını görüyoruz. Cep telefonu satışlarında adet bazında daralma en son 2009 yılı son çeyrekte gerçekleşmişti.

Söz konusu cep telefonu pazarı olunca kıran kıran bir rekabetin yaşandığı herkes tarafından biliniyor. Yaşanan rekabetin baş aktörlerinden olan Samsung, 2012 yılının ilk çeyreğini zirvede kapatan şirket oldu. Samsung'un birinci çeyrek bilançosunda rekor kırdığını paylaşmıştık. Görünen o ki şirketin kırdığı rekorda akıllı telefon satışlarının payı oldukça büyük.

Gartner'ın raporuna geri dönecek olursak, Samsung 2012 yılının ilk çeyreğinde 86 milyon adet cep telefonu satmış durumda. Şirket böylece pazar payını yüzde 20.7'ye çıkararak, Nokia'nın elinden liderlik koltuğunu kaptı. Aynı dönemde Nokia'nın 83 milyon adet, Apple'ın ise 33 milyon adetlik cep telefonu satışı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Cep telefonu üreticilerinin satış rakamlarını aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz.

Üretici şirketlerin satış grafiğine baktığımızda birinci Samsung ile ikinci Nokia'nın Apple ile aralarındaki farkın biraz daha kapandığı görülüyor. Tek cep telefonu modeliyle yarışa katılan Apple yaklaşık 33 milyonluk satış ile üçüncü sırada bulunuyor. Apple'ın pazar payı aynı dönemlerde yüzde 3.9'dan yüzde 7.9'a çıkmış.

Araştırmada 2012 yılının ilk çeyreğinde satılan cep telefonlarının işletim sistemlerine göre sıralaması da bulunuyor. Bu dönemde Android satılan 81 milyon işletim sistemiyle listede aslan payını kapmış durumda. Android'in aynı dönemde yüzde 56'lık bir pazar payı bulunuyor. iPhone işletim sistemi olan iOS ise satılan cihaz sayısıyla orantılı olarak 33 milyon civarında. Symbian ise işletim sistemi kategorisinde 12 milyon adetle üçüncü sırada bulunuyor. Görünen o ki işletim sistemi kategorisinde birinci olan Android'e yaklaşmak kolay olmayacak.

Paylaştığımız rakamları yorumlamak gerekirse, cep telefonu pazarının özellikle ABD ve Avrupa'da doyum noktasına ulaşmaya başladığını söylemek mümkün. 4G gibi yeni nesil teknolojilerin tüm ülkelerde yaygınlaşması satış grafiğinin yeniden yükselişe geçmesine yardımcı olacaktır. Ancak üretici şirketlerin, son kullanıcının karşısına yeni bir teknolojiyle çıkmaması durumunda, satış grafiğinin ufak oranlarda da olsa düşmesini sağlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.