Teknolojik rekabetten zararlı çıkan 10 teknoloji devi

Teknolojik rekabetten zararlı çıkan 10 teknoloji devi

Teknolojinin oldukça hızlı geliştiği ve tüketicilerin aynı hızda teknolojiye uyum gösterdiği bir çağdayız. Bu durum yarım asırlık şirketlerin kaderini geçmişi 10 yılı bulmayan dijital göçmenlerin eline bırakıyor. Önceki yıllarda hayatımızda önemli bir yeri olan bazı markalar ise şu an zarar eder durumda ve kendilerini ayakta tutmaya çalışıyor.

24/7 Wallst'in resmi mali sonuçlar ve başlıca araştırmalardan çıkardığı sonuçlara göre 8 önemli teknoloji şirketinin karlılığı teknolojinin hızlı değişiminden ve tüketici alışkanlıklarının değişiminden darbe almış durumda.

Listeye bizim eklediğimiz iki şirketle zarardaki 10 teknoloji şirketine hızlıca göz atalım;

1. RIM

Bir dönem akıllı telefon pazarının tozunu atan ve halen ABD Başkanı Barack Obama'nın tercihi olan Blackberry, üreticisi RIM'i taşımakta zorlanıyor. 2012'nin 4. çeyreğine göre RIM'in net kaybı 125 milyon dolar.

Kurucu CEO'larının görevi bırakmak durumunda kaldığı Kanadalı şirket Blackberry 10 ve yeni Playbook ile eski günlerine dönmeyi istiyor.

2. Sharp

Sharp, dünyanın en değerli futbol takımı olarak gösterilen Manchester United'ın eski bir sponsoru olarak aklınızda kalmış olabilir. Ancak Japon şirket bu tür sponsorluklara imza atacak bir noktada değil. Zira geçtiğimiz Nisan ayında yıllık kaybını 4,67 milyar dolar olarak açıkladı.

Sharp'ın LCD televizyon rekabetinde Güney Koreli şirketlere boyun eğdiği ve bu yıl için de hanesine zarar yazmasının beklendiği belirtiliyor. Apple'dan 1 milyar dolar yatırım alan Sharp, zararın önüne geçmek için hisselerinin yüzde 46'sını Tayvanlı rakibi Hon Hai'ye satmış.

3. EA

Geliştirdiği bilgisayar oyunlarıyla bir çok gencin hayatında unutulmayacak bir yeri olan Electronic Arts da kaybedenler listesinde. 24/7 Wallst, NASDAQ borsasına kote olan şirketin 2011 yılının son çeyreğinde 205 milyon dolar kaybettiğini söylüyor.  Geçtiğimizin yılın aynı dönemindeki kayıp ise daha büyük, 322 milyon dolar.

EA'nin zarar etmesinde sosyal oyunların yükselişi kesinlikle pay sahibi. Elbette korsan oyun pazarı ve diğer oyun üreticilerinin de bunda payı var. EA yaptığı satın almalarla sosyal oyun pazarına ısınmaya çalışıyor ama Sims Social ile istediği başarıyı yakalayamadığı söyleniyor.

4. Sony

1946'da Tokyo'da kurulan Sony, ürettiği teknolojik ürünlerle tarihe adını kazıdığı gibi, bir zamanların efsane müzik çaları ürünü Walkman ile de tüketicilerin kalbini kazanmış bir marka. Japon şirketin Nisan 2012'de gelir hedefini düşürmesi normal karşılanabilirdi, tabi bu son bir yılda dördüncü kez olmasaydı. Bu gidişat son mali yılda Sony'nin 6,4 milyar dolar kayba uğrama potansiyeline işaret ediyor.

iPhone'un yeni taşınabilir oyun konsolu olarak kendine pazarda önemli bir yer açması, Sony'nin pek işine gelmedi. Şirket hem oyun konsolu alanında hem de TV, kamera ve DVD oynatıcı alanında sorunlar yaşıyor. Stratejisini Androidli yeni telefonlarıyla bütünleşik hale getiren Sony'nin tekrar yükselişe geçmek için yeni bir 'Walkman' keşfetmesi gerekebilir.

5. Nintendo

Nisan 2012'de açıklanan 2011 yılı mali sonuçlarına göre Nintendo'nun 461.2 milyon dolar kaybı var. Bu kaybın sebebi, yine akıllı telefon pazarına dayanıyor. Mobil oyun pazarının büyümesi ve buna bağlı olarak konsol pazarında fiyatların düşmesi Nintendo'nun Wii ve DS ürünlerindeki karlılığı bitiriyor.

Kyoto merkezli Japon şirket, Ocak ayında duyurduğu online oyun ağı ile kendini toparlamak istiyor.

6. Nokia

Nokia'nın neler yaşadığını sanırım gayet iyi biliyorsunuz. Akıllı telefonların iOS ve Android ile hızlı yükselişi Finlandiyalı şirket için hiç iyi olmadı. Symbain ile gerekli dönüşümü yapamayan ve Microsoft'un Windows Phone'una bel bağlayan Nokia, Nisan 2012'de son çeyrek karını 1.2 milyar dolar olarak açıkladı.

Windows Phone tabanlı cihazlarını pazara sunan ve beğeni toplayan Nokia halen giriş seviye telefon üretimindeki gücü ile çökmeden önce yeniden ayağa kalkmak istiyor.

7. Barnes & Noble

Teknolojinin hızlı değişiminden pay alan Barnes & Noble'ın Nook adlı e-kitap okuyucusu Amazon'un Kindle'ı ve sayıları giderek artan tablet bilgisayarlar karşısında pek tutunamadı. Ocak 2012 sonunda açıklanan rakamlar Barnes & Noble'ın hanesine -11 milyon dolar yazıyor.

Microsoft'un yatırımı sayesinde geleceğini kurtardığını söyleyebileceğimiz şirket  Nook tabletlerini Windows 8'lere uyumlu hale getirecek.

8. Acer

1976'da kurulan Acer, Formula 1'den olimpiyatlara kadar çok önemli sponsorluklara imza atan oldukça önemli bir teknoloji şirketi. Ancak Çinli şirket 2011 yılında yıllık mali sonuçlarda 212 milyon dolar zarar kaydetti. Apple taşınabilir bilgisayar pazarında yükselirken, diğer bir Çinli bilgisayar üreticisi Lenovo da Acer'in karlılığını etkiledi.

Acer'in son zamanlarda 'ultrabook' konseptindeki hafif ve güçlü taşınabilir bilgisayarlar odaklandığı ve 2013 itibariyle 500 dolar seviyesine düşecek ultrabook'ların iPad'e rakip olabileceğini düşünüyor.

9. Eastman Kodak

Belki de hepimizin evinde en az Kodak film albümü vardır. Ancak bir zamanların statü simgesi sayılabilecek Kodak marka fotoğraf makineleri, teknolojik dönüşümle sandıklara kaldırıldı ve 1889 yılında George Eastman tarafından kurulan Amerikalı şirket, Ocak ayında yaptığı açıklamada, 5.1 milyar dolarlık varlığa karşılık borçların 6.8 milyar dolara çıktığı belirtti ve istifa etti.

WalMart, Best Buy, Amazon.com, Sony Studios, Nokia ve bir çok dünya devi şirket Kodak'ın alacaklıları arasında yer alıyor.

10. Panasonic

Panasonic de bugün yaptığı açıklama ile adını zarardaki Japon şirketler arasına yazdırdı. Mart ayı sonuna kadar olan 1 yıllık sürede elektronik devinin zararı 9,7 milyar dolar oldu. Zararın sebebi yine Güney Koreli şirketlerin yükselişine, Japonya'daki felakete ve plazma televizyonlara olan ilginin azalmasına bağlanıyor. Japon şirketlerin zararı Yen'in değerinin artmasıyla da ilgili görülüyor.

Japonya'nın ilk radyo üreticisi olan ve dünya çapında National, Ramsa, Quasar, Technics ve Mas gibi markalarıyla tanınan Panasonic, maliyetleri düşürerek bu yıl yeniden kara geçmeyi hedefliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.