İkinci el hisse pazarında en büyük satıcı eski çalışanlar [Rapor]

ABD'de borsaya açık olmayan şirketler için hisse alım-satım pazarı olan SecondMarket.com 2012'nin ilk çeyrek raporunu açıkladı. Gerçekleşen işlemler sıralamasında yazılım kategorisi ilk kez  1. sırayı aldı ve en çok izlenen şirketler sıralamasında ilk 2 sıra yine Facebook ve Twitter'ın oldu.

Bu çeyrekte Second Market'teki işlemlerin yüzde 53,7'si yazılım kategorisinde gerçekleşirken, tüketici/son kullanıcı interneti (consumer web) ve sosyal medya kategorisi yüzde 43,7 ile 2. sırayı aldı. Finansal hizmetler ise yüzde 2,7 gibi küçük bir pay aldı.

2008′de açılan Second Market, 2011 sonunda kaydettiği toplam işlem hacminin 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıklamıştı. İşlemlerin dolar karşılığına bakıldığında portföy yöneticileri yüzde 44,3'lük bir pay alıyor. Yüzde 18,8'lik pay ise ikinci sıradaki bireysel yatırımcılara kalıyor.

Hisse satışı yapanların yüzde 80'i eski çalışanlar

2011'in ilk çeyreğine kıyasla daha detaylı sunulan raporda, hisse satışı yapanların detaylarına da yer veriliyor. Elindeki hisseyi satan kullanıcıların yüzde 18'i çalıştığı şirketin hisselerini, yüzde 80,7'si eski şirketinden kalan hisselerini satıyor. Hisse satışı yapan yatırımcıların oranı ise yüzde 1,3 gibi gayet düşük oranda.

Endüstri özelinde baktığımızda alım-satın taleplerinde internet ve sosyal medya öne çıkıyor. Sanırım hem sayıca hem de finansal boyutta yakalanan bu üstünlük yeni nesil girişimcilik kültüründe çalışanlara hisse verme prensibinden kaynaklanıyor. Veya diğer şirket çalışanları elindeki hisseleri satmak konusunda epey çekimser. En aktif 2. alım-satın talebi sayısal açıdan yazılım kategorisini, finansal açıdan ise perakende ve ticaret sektörünü ilgilendiriyor.

Dropbox, Foursquare'ın yerini aldı

En çok takip edilen şirketler sıralamasında ilk 2 sıradaki Facebook ve Twitter'dan sonraki listede epey değişiklik var. Örneğin Dropbox 2011 sonundaki sahip olduğu 4. sırayı Foursquare'a bırakmış ve ilk 3'e girmiş. Fousquare'a gösterilen ilgi 2011'in ilk çeyreğinde 30 kat artmıştı ama online depolama hizmetlerinin artan rekabeti Dropbox'a ilginin artmasına neden olmuş gözüküyor.

2011 sonuna göre, Square'ın 8. sıradan 5. sıraya yükselmesi bir yana, Yelp'in ilk 10 dışında kalmış olması dikkat çekiyor. Yelp'in yerini alan girişim ise Kayak.com olmuş.

Pinterest yine ön sırada, Kleiner Perkins atakta

Second Market, 2012'nin ilk çeyrek yıldızı olarak Pinterest'i gösteriyor. Pinterest'e gösterilen ilgi yaklaşık yüzde 700 artmış.

Risk sermayesi şirketleri sıralamasında ise Kleiner Perkins'in atağa kalktığı ve Sequoia Capital'i geride bıraktığı görülüyor. İlk 3 Facebook, Dropbox'ın yatırımcısı Accel Partners ile kapanıyor. Genel olarak yatırım şirketlerinin performansı artmış ve 2 yeni şirketin listeye girmiş.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.