Birinci çeyrekte rekor Samsung'tan geldi

Birinci çeyreğin tamamlanmasıyla beraber şirketler de bilanço raporlarını bir bir açıklıyor. Şu ana kadar paylaşılan raporlarda şirketlerin rekor kırdığına şahit olmadık, ta ki Samsung'un bilanço raporuna kadar.

Finansal yılının birinci çeyreğini geride bırakan Samsung, toplamda yaklaşık 40 milyar dolarlık bir gelir sağladı. Bu gelirin içinde şirketin net kârı 4.4 milyar dolarlık olarak görünüyor ki bu şirket için bir rekor. Samsung'un bu başarısının gerisinde akıllı telefon satışları yatıyor. Şirket, Ocak-Mart ayları arasında 44.5 milyon adetlik akıllı telefon satışı gerçekleştirerek, pazar payını yüzde 30.6'ya çıkartmış oldu. Geçen sene son çeyrekte bu rakamın yaklaşık 27 milyon olduğunu belirtmekte fayda var. Samsung'un akıllı telefon satışlarını arttırmasının altında en büyük sebeplerden biri Galaxy Serisi. Bilindiği üzere şirket, özellikle Galaxy Note ve Galaxy S2 gibi 'high-end' cihazlarla başarı yakalamaya başlıyor.

Samsung'un bilançosunu rakibi Apple ile kıyaslamak gerekirse, Apple aynı dönem içinde yaklaşık 39 milyar dolarlık gelir elde ederek, 11 milyar dolar civarı net kâr sağlamıştı. Samsung'un başarılı olduğu akıllı telefon satışlarındaysa Apple'ın 35 milyon adet iPhone satışı gerçekleştirdiğini paylaşmak istiyoruz.

Şirketlerin bilançoların baktığımızdaysa ciro/kâr oranında farklılık olduğunu söylemek mümkün. Samsung, Apple'dan daha fazla ciro elde etmesine rağmen şirketin net kârı daha az. Samsung'un ciro/kâr oranında başarılı yakalayamamasında,operasyon maliyetlerinin etkisi tartışılabilir. Buna rağmen şirketin kârlılıkta rekor kırması, gelecekte ciro/kâr oranında dengeyi yakalayabileceğini gösteriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.