Amazon'da satış ile kar zıt yönde ilerliyor

Amazon'da satış ile kar zıt yönde ilerliyor

ABD'nin e-ticaret ve teknoloji devi Amazon, az karlı bir 4. çeyrekten sonra 2012'de beklentilerin biraz üzerine çıkmayı başardı. Yine de net satış tutarı ile karlılıktaki düşüş arasındaki dengesizlik devam etti.

Açıklanan rakamlara göre Amazon, 2012'nin ilk çeyreğinde 13,18 milyar dolarlık net satış yaptı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34'lük bir büyüme gösterdi ama net karı da bir o kadar (yüzde 35) düştü ve 130 milyon dolara yükseldi. 2011'in ilk çeyreğinde 322 milyon dolar olan operasyonel gelirler 192 milyon dolara geriledi.

ABD'li e-ticaret 2011 yılı sonunda Kindle satışlarını yaklaşık 3 katına çıkarmasına rağmen karlılık anlamında olumsuz bir çeyrek geçirmişti. Amazon bu çeyrekte de Kindle'ın satış sayısına dair net bilgi vermedi ama en fazla satılan, en çok hediye edilen ve en çok istenen ürün olduğunu paylaştı.

Mart ayında  Kiva Systems‘ı 775 milyon dolar nakit karşılığında satın alan Amazon'un son çeyrek performansı Wall Street''in beklentilerini ne kadar etkiledi bilinmez ama bu çeyrek Amazon beklentilerin (hisse başı 7 sent kar ile 12,9 milyar dolar) üzerine çıkmayı başardı. İkinci çeyrek beklentilerini de 11,9 milyar dolar ile 13,3 milyar dolar arasında gösterdi.

Amazon'un açıklamasından sonra hisse değeri yüzde 14 kadar arttı ve şu anda yaklaşık 90 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile internetin en değerli şirketlerinden biri olmaya devam ediyor.

Amazon, kısa süre önce  Web Services hizmeti için bir uygulama pazarı açmış ve e-ticaretin yanında bir teknoloji devi olduğunu hatırlatmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.