Facebook'un halka arz tarihi erteleniyor mu?

Facebook'un halka arz tarihi erteleniyor mu?

SEC'e gönderdiği dosyayı geçen hafta günceleyen Facebook, değerini hisse başı 30.89 dolar olarak belirlemişti. 17 Mayıs'ta gerçekleşmesi beklenen Facebook'un halka arzı, diğer şirketlerdeki ve ABD borsa endekslerindeki olumsuz gidişhattan dolayı ertelenmesi tartışılmaya başlandı.

ABD borsalarına ve halka açık şirketlere bakmak gerekirse, Facebook'un halka açılmak için uygun bir zaman dilimi seçtiğini söyleyemeyiz. Bu iddianın farklı gerekçeleri bulunuyor. Bunlardan biricisi ABD'de bulunan hemen hemen bütün borsaların sert düşüşler yaşaması. Son bir aylık borsa endekslerinin performansına baktığımızda teknoloji şirketlerinin bulunduğu ve Facebook'un da açılacağı Nasdaq endeksi yüzde 5.1'lik düşüş yaşadığını görüyoruz. Diğer bir endeks olnz S&P 500 aynı dönemde yaklaşık yüzde 1.8'lik gerileme kaydetmiş. Aynı dönemde NYSE Composite endeksinin yüzde 2.6, Dow Jones endeksinin ise yüzde 1.8 oranında kayıp yaşadığını paylaşmak istiyoruz.

Borsaya açılmış Facebook benzeri, yani yazılım geliştiren şirketlere baktığımızda endekslerde görülen karamsar tablonun burada da devam ettiğini ifade edebiliriz. Facebook'un halka arz öncesi pür dikkat takip ettiği Zynga'nın halka açık hisseleri son bir ayda sert düşüşler yaıyor. Zynga'nın borsadaki hisselerine baktığımızda yüzde 29 oranında düşüş yaşadığını görüyoruz. Uzun vadede artış görünse de kısa vadede yaşanan düşüş Facebook'un halka arzını ertelemeye yetebilir.

Son bir ayda borsada en çok düşüş yaşayan şirket hisselerinden biride Groupon oldu. Groupon'un halka açılmış hisseleri yaklaşık yüzde 27'lik değer kaybı yaşadığını paylaşmak istiyoruz. Dünyada olduğu kadar Türkiye'de de belli bir kitleye sahip olan sosyal ağ LinkedIn'de son bir ayda borsada kaybeden şirketler arasında yer alıyor. LinkedIn'in kaybının yüzde 0.9 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Şirketin kaybı çok değil ancak, sonuç olarak şirket hisseleri ekside.

Yukarıda paylaştığımız verilerle beraber borsaya açılmış diğer şirketlerin kayıplarını alt alta koyduğumuzda yüzde 15-30 arasında bir değer kaybından bahsediliyor. Yaşanan bu düşüş eğilimi Mayıs ayında borsaya açılacak bir şirketi kuşkusuz olumsuz olarak etkileyecektir.

Facebook'un Instagram'ı satın alması finans çevreleri tarafından halka arz öncesi 'tribünlere oynamak' olarak tanımlandığını hatırlatmak istiyoruz. Ancak Facebook'un borsaya açılmasındaki herhangi bir erteleme, Instagram satın almasının rüzgarını biraz da olsa azaltacaktır. Şirket borsaya açıldığı ilk günlerde bu rüzgarı daha az hissedeceğini söyleyebiliriz.

Facebook borsaya açılmak için deyim yerindeyse ince eleyip sık dokudu ve temkinli şekilde borsaya açılma kararını sonunda gerçekleştirmek üzere ilk adımını attı. Ancak hem küresel hem de ABD borsaların düşüş eğiliminde. Bu eğilim Facebook'u kuşkusuz olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden Mark Zuckerberg ve ekibi biraz daha bekleyip borsalardaki düşüş eğilimin biraz daha geçmesini bekleme kararı verebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.