Google Drive'a 'Çin' işkencesi

Google'ın online depolama servisi olan Google Drive'ı nihayet tanıttığını sizlerle paylaşmıştık. Ancak üzerinden saatler bile geçmeden bir kapatma kararı geldi. Çin, Google Drive'ın ülkedeki kullanımını bloke etti.

Bilindiği üzere Çin, özellikle internet konusundaki yasaklarıyla ün salan bir ülke. Ancak Drive'a erişim engeli elbette siyasi bir gerekçe taşıyamaz. Bazı söylentilere göre amaç ülkede aynı hizmeti veren şirketleri desteklemek ve Çinlileri dosyalarını yerli depolama servislerinde saklamaya zorlamak.

Çin'in Google'ı olarak bilinen Baidu, geçen ay Google Drive benzeri bir servisi kullanıma açmıştı. Wangpan adındaki online depolama servisi Çin'deki internet kullanıcılarının yoğun talebiyle karşılaşmıştı. Mart ayında yayına alınan Wangpan'a, günlük ortalama 5 bin yeni kullanıcı kayıt oluyor ve servisin kullanıcı sayısı ülkedeki internet kullanıcı sayısına paralel olarak hızla  artıyor. Bu noktada Çin'de 500 milyon internet kullanıcısı olduğunu hatırlamakta fayda var.

Her iki online depolama servisini karşılaştırdığımızda Wangpan'ın bir adım daha önde olduğunu ifade etmek mümkün. Google Drive bilindiği üzere kullanıcılarına ücretsiz olaran 5 GB'lık alan veriyor. Çin'li Wangpan ise Google Drive'ın beş katı yani 25 GB'lık alanı ücretsiz olarak sağlıyor.

Çin'in Google Drive'ı kapatmasının gerisinde, bizce, yerli şirketleri desteklemekten ziyade internet  kullanıcılarının kişisel bilgileri ve belgelerini yerli bir şirket olan Baidu'da depolamalarını istemesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.