IDC: Tablette lider Apple... ama 2016'ya kadar

IDC: Tablette lider Apple... ama 2016'ya kadar

Yeni iPad'in tanıtılmasıyla birlikte IDC de son çeyrek raporlarını ve yeni öngörülerini paylaştı. Uluslararası araştırma şirketinin tablet bilgisayar pazarı için hazırladığı rapor iPad'in üstünlüğü gibi artık aşina olduğumuz sonuçları sunmakla beraber, Amazon'un Samsung'un önüne geçmiş olması gibi ilginç sonuçlar da içeriyor.

IDC raporuna göre iPad 2011-2012 son çeyrekleri arasında yüzde 110 oranında bir büyümeyle tablet pazarının yüzde 54,7'sine sahip oldu. Tüm tablet pazarına bakıldığında ise yüzde 155 oranında bir büyüme var. Yüzde 44,6 pay ile ikinci sırada yer alan Androidli tabletlerin 2016 itibariyle Apple'ı geçebileceği düşünülüyor. Blackberry Playbook'un ise yüzde 0,7'lik bir payı var.

Üreticilerin yaptığı gönderiler ve satış kanalları üzerinden hesaplanan rakamlara göre (satışa dönen rakamlar değil), iPad 15,4 milyon adetle pazarın lideri konumunda. Tabiri caizse Androidli tabletlerin kralıysa ABD pazarında Kindle Fire. Yüzde 16.8'lik bir pay alan ve yeni bir alanda daha Amazon'un başarısını kanıtlayan ürün Samsung'un bir çok Androidli tablet ile yakaladığı oranı (yüzde 5,8) o pazarda neredeyse üçe katlıyor.

Apple ve Nokia'nın akıllı telefon stratejileri göz önüne alındığında Samsung'un tablet ürün çeşitliliği ile ne kadar doğru bir yol izlediği tartışılır ama Blackberry'nin tek bir ürünle geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 0,4 oranında pay kaybederek yüzde 0,7'ye (197 bin adete) gerilemiş olması da düşündürücü. İşini en iyi yapan ismin Amazon olduğu ise kesin gibi.

IDC, tabletlerin gölgesinde kaldığı düşünülen e-kitap okuyucular için ise işlerin fena gitmediğini olduğunu söylüyor. Amazon, Barnes & Noble ve Kobo üreticilerin başını çektiği pazarın toplan cihaz gönderimi yüzde 64,3 artışla 10,7 milyona ulaşmış.

Yeni iPad'in çıkışı ve fiyat düşüşleri IDC'nin tablet bilgisayarların gönderimine dair yıllık öngörüsünü 87,7 milyondan 106,1 milyon adete yükselmiş ama önümüzdeki dönemde Windows-Nokia ve Google-Motorola mühendislerinin elinden çıkacak ürünlerin düşen fiyatlarla beraber bu öngörüleri daha da yukarı çekeceği düşünülebilir.

Satılan tablet bilgisayarların çok büyük bir oranla çöpe atılmadığı ve çok da radikal özellikler taşımamasına rağmen yeni iPad'in yine çok ciddi bir talep gördüğü düşünülürse önümüzdeki 4 yılın Apple lehine geçmesi inandırıcı bir tahmin sayılabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.