Sosyalleşen proje yönetimi aracı: Jira

Sosyal ağların hayatımızda kapladığı yer her geçen gün artmaya devam ederken, popüler bir proje yönetim aracı olan Jira da yeni versiyonuyla sosyal dünyaya adım atıyor.

2002 yılında kurulan, kurumsal proje ve yazılım geliştirme araçlarıyla tanınan Atlassian firması meşhur proje yönetimi aracı Jira'nın 5. versiyonunu geçtiğimiz hafta duyurdu. Beşinci versiyonda en çok öne çıkarılan yenilik ise sosyallik.

Agile yazılım geliştirme metodolojisi odaklı ilerleyen Atlassian, Jira haricinde Confluence, FishEye ve Crucible gibi birçok aracın daha sahibi konumunda. Ürünlerinin birçoğunun kullanımı açık kaynaklı projeler için ücretsiz olan Atlassian'ın açık kaynak felsefesi de ayrıca dikkate değer. Ürünlerinden bir kısmını bizzat açık kaynak olarak geliştiren şirket, geriye kalan ürünlerinin ise kodlarının müşterileri tarafından görünmesine ve hatta üzerlerinde ek yazılımlar geliştirilmesine izin veriyor.

Jira'yı öne çıkaran belki de en önemli avantaj ise oldukça yönetilebilir ve esnek bir yapıya sahip oluşu. Bir diğer önemli konu ise Jira'nın sağladığı API sayesinde "3. party" araç ve eklentilere sahip olması. Örneğin bir geliştiricinin birçok IDE'de Jira eklentisi bulması mümkün. Benzer şekilde birçok işletim sistemi için farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek client/istemciler mevcut durumda.

Jira 5

Beşinci versiyonla birlikte gelen yeniliklere bakacak olursanız Twitter başta olmak üzere sosyal ağlardan hatırlayacağınız birçok özellikle karşılaşmanız mümkün. Paylaş düğmesi, timeline benzeri aktivite ekranı, @ ile diğer kullanıcıları cümleye dahil etme ilk göze çarpanlar. Ana teması sosyallik olan Jira 5'in ardından daha da sosyalleşen proje yönetimi araçları göreceğimizi tahmin etmek güç değil.

Jira 5 ile birlikte yapılan en önemli yeniliklerden biri ise projelerin test ve kalitesinden sorumlu ekiple, yazılım ekibinin daha kolay iletişim kurabilir hale gelmesi. Önceki versiyonlarda daha çok yardımcı plug-in'ler üzerinden yürütülen bu iletişimin (test case yönetimi, bug raporlama gibi) yavaş yavaş Jira'ya taşınıyor oluşunu önemli bir adım olarak görebiliriz.

Jira'da ücretlendirme ise kullanıcı sayısına göre belirleniyor. Aylık 10 dolardan 8000 dolara kadar birçok paket mevcut. Jira'yı ister kendi sunucularınızda isterseniz de Atlassian'ın sağladığı bulut sisteminde barındırabiliyorsunuz.

Zappos, eBay, Facebook gibi şirketlerin de tercih ettiği Jira'nın kullanıcı sayısı 20.000'in üzerinde. Son dönemde kaynak kod yönetimi üzerine yaptığı yatırımlarla dikkatleri üzerine çeken Atlassian'ın açıkladığı 2011 geliri ise 102 milyon dolar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.