Akıllı telefonların yarattığı 'sosyal ağ stresi'

Akıllı telefonların yarattığı 'sosyal ağ stresi'

Mobiliteyle birlikte internete bağlı olma süremiz doğaldır ki artıyor. Bu bağlılığın 'bağımlılık' aşamasına gelip gelmediğiyse daha uzun yıllar tartışılacak bir konu. Son bir araştırma da mobil cihazlarla internete sürekli bağlı olmanın yarattığı asabiyet derecesini incelemiş.

Araştırmaya göre akıllı telefonlardan sürekli olarak sosyal ağları kontrol etme eğilimi strese sebep olabiliyor. Stres seviyesi telefonları daha sık kontrol etmeye başladıkça yükselmeye de devam ediyor. Özellikle push e-mail teknolojisi ve gerçek zamanlı olarak gelen sosyal ağ bildirimleri ile birlikte hepimiz telefonlarımızı daha sık kontrol etmeye başladık. Hem zaman yönetimi açısından pek sağlıklı bulmadığım bu yeniliklerin, yapılan araştırmalara göre stres seviyesini de arttırması da cabası.

Worcester Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları geçtiğimiz hafta Psikolog Richard Balding tarafından yayınlandı. Araştırma öğrenci ve çalışanlardan oluşan 100 kişilik ufak bir grup arasında gerçekleştirilse de artan akıllı telefon kullanımı ile obsesif-kompulsif davranışlar arasında bir bağlantı olduğu kanıtlandı.

İş saatleri dışında mesajlara kısıtlama

Araştırmanın en kötü yanı ise insanların herhangi bir bildirim almamalarına rağmen 'hayali' titreşimler algılaması. Başka deyişle mesaj gelmemesine rağmen mesaj uyarı sesleri duyuyor, telefonun ekran ışığının yandığını görüyor ya da telefon titreşimleri hissediyoruz.

Günümüzde iş hayatında artık ofisler de yavaş yavaş terk ediliyor ve çalışanlar mobil olarak işlerini sürdürmeye devam ediyor.  Richard Balding, yaptığı araştırmanın sonucunda yazdığına göre şirketler de bu konuya önem vermeli. Özellikle iş saatleri dışında gönderilen e-posta sayısının sınırlamasını, hatta kapatılmasını tavsiye ediyor. Örneğin Volkswagen firması, çalışanlarının kullandığı Blackberry'leri mesaiden yarım saat sonra devre dışı bırakıyor ve ertesi gün mesaiden yarım öncesinde tekrar hizmete sokuyor. Bu da çalışanların iş saatleri dışında e-postalar almasını engelliyor ve çalışanların iş saatleri dışında oluşacak stresini de önlemiş oluyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.