Avrupalı Rovio da Zengin Olmak Yerine Kendi İşinin Başında Kalmayı Tercih Etti

Avrupalı Rovio da Zengin Olmak Yerine Kendi İşinin Başında Kalmayı Tercih Etti

Finlandiya'nın Nokia'dan sonra en çok bilinen markası olmayı başaran Angry Birds'ün üreticisi Rovio, NY Times'ın verdiği bilgiye göre Zynga'nın 2,25 milyar dolarlık (4,16 milyar TL) teklifini reddetmiş.

Rovio'nun Angry Birds ile nasıl bir başarı yakaladığını bir çok yazıda paylaştık. Son olarak 1 milyar dolarlık (1,85 milyar TL) piyasa değeri ile 1 yıl içinde halka arz edilebileceğini öğrenmiştik. NY Times'ın verdiği 4 milyar TL'nin üzerindeki teklif Rovio'nun piyasa değerini tahmin edilenin 2 katına çıkarıyor ancak henüz Rovio ve Zynga tarafından onaylanmış değil.

Teklifin beğenilmemiş olması Rovio’nun Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü (CMO) Peter Vesterbacka'nın tahminlerine göre pek ihtimal dahilinde değil. Kısa süre önce Angry Birds oyuncakları için bir fiziksel mağaza da açan Rovio, zengin olmayı değil, kendi işinin başında olmayı seçmiş görünüyor. Bundan sonra Rovio'nun nasıl bir teklifle karşılaşacağını veya halka arza çıkışını erkene çekip çekmeyeceğini zaman gösterecek.

Rovio, Zynga için mobil oyun tarafında ve fiziksel ürün satışı anlamında büyük bir potansiyeldi fakat Zynga'yı tek reddeden Rovio olmamış. Haziran ayında EA Games tarafından 1,3 milyar dolara satın alınan PopCap Games'e de teklif verilmiş ancak yanıt yine olumsuz olmuş. Tüm bunların yanında Zynga'nın çalışanlarıyla yaşadığı sorunlar Marc Pincus'un halka arz planlarına darbe vuracak gibi görünüyor.

Groupon'un Google'ın 6 milyar dolarlık teklifini reddetmesinden sonra, Dropbox da Apple'ın 9 haneli teklifini kısa süre önce reddetmişti ve Rovio kendi yolunda gitmek isteyen şirketler halkasına eklenen son isim oldu. Bu şirketlerin önümüzdeki yıllarda hangi noktada olacağı, şirketini satıp satmama konusunda düşünen girişimcilere önemli birer referans olacak. Groupon'un bugünü girişimcilere fikir verebilir ama 11 şirkete 'hayır' demeyi başaran Facebook'u unutmamak gerekiyor. Tabii bir de Facebook'un halka arzı var..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.