Facebook Platformu Sosyal İnternetin İskeletini Oluşturuyor

Facebook Platformu Sosyal İnternetin İskeletini Oluşturuyor

Hızla devam eden Webrazzi Summit'te Facebok Platform oturumlarına katıldım. Canlı yayının sorunsuz geçtiğini düşündüğüm bu oturumlarda Facebook ekibi güzel sunumlarla önemli bilgiler verdi.

Facebook Platformu

İlk olarak Amina Belghiti, Facebook platform'unu tanıttı. Facebook'un konumundan bahsetti ve internette çevremizi yönetmek konusunda etkili olduğunun altını çizdi. Ardından Facebook Platformu'nun detaylarına geçti.

Facebook platformunun şirketleri sosyaleştiren veri, araç ve ürünlerden oluştuğunu söyleyen Belghiti, bu platformun trafik, etkileşim ve para demek olduğunu söyledi. Facebook platformunun sosyal bir tasarım temeli üzerine kurulu olduğunu ifade etti.

Facebook'un fotoğraf paylaşım sitelerini (ilk üçten daha fazla) geride bırakmasının sebebi de Facebook platformunun insan odaklı olmasına bağlandı ve Facebook'un interneti insanlar etrafında yeniden kurulduğu paylaşıldı. Belghiti Facebook platrofmunu derinlemesine kullanan Amazon'u örnek gösterdi. İzlesene için Facebook Login ile üye girişlerinin yüzde 70, yorumların yüzde 2500 arttığını paylaştı. Kolay ve hızlı olarak tanımlanan Facebook platformu, 800 milyon kullanıcısı olan Facebook'u ayakta tutuyor ve bir kullanıcılar arası etkileşimi sağlıyor.

Belghiti toplam 7 milyon uygulama ve web sitresinin Facebook'la ilişkili olduğunu ve yeni deneyimler sunduğunu paylaştı. Facebook Timeline uygulamalarının hikayelerimizi saklamak için geliştirildiğini, Timeline'da bir etki gerektirmeksizin hareketlerimizin geçmişimize kaydedileceğini paylaştı. Ticker (canlı bildirim bölümü), haber akışı ve profillerin de bu hikayelerin paylaşılmasını ve keşfedildiğini sağladığı ifade edildi.

Belghiti son olarak "İyi uygulamalar geliştirmeye bakın ve kullanıcıya odaklanın. Dağıtım Facebook'un işi. Farklı butonlarla ilgiye doğru karşılık verin." mesajıyla sunumunu sonlandırdı.

Yeni Nesil Uygulamalar

Facebook Geliştirici Destek Mühendisi Barış Yesugey'in sunumu öncesinde Facebook'ta kullanıcıların sorunlarıyla ilgilendiklerini ve bunun zevkli bir iş olduğunu söyledi.

Yegusey Facebook platformunun içinde:  Sosyal eklentiler, Konuşmalar, Graph API(User, App, Page, Credits, Places, Ads) ve önemli Standartlar (HTML, HTML5, JSOn, OAuth, Open Graph) olduğunu paylaştı.

Web siteleri, mobil, uygulamalar, Facebook canvas ve sayfalar Facebook'un 500 milyondan fazla aktif kullanıcısına hizmet ettiğini söyleyen Barış Yegusey, günde ortalama 20 milyondan fazla uygulama yüklendiğini de dile getirdi. Haberlerin de beğen kutusunun altında paylaşabildiğinden bahsetti. Ayrıca TTNet Müzik'in 21bin hayran toplanmasıyla aktif olan bir kampanyadan bahsetti.

Barış Yegusey, 2007-2010 yılları arasında Social Graph'tan Open Graph'a geçişin önemine dikkat çekti ve bunun Facebook platfromun motoru olduğunu söyledi. Facebook Social Graph'i geliştiricilere amanın öneminden bahsetti.

Facebook'un ilk dönemler biraz daha arkadaş bulma sitesi olduğundan ama zaman içinde gelişererek web siteleriyle iletişime geçen bir platforma dönüştüğünü söyleyen Yegusey, Facebook'un Yelp'e kullanıcı bilgisi sağlaması karşılığında Yelp'den içerik aldıklarını (bilginin Facebook'ta dağılması) da sözlerine ekledi ve iki taraflı bir ilişkinin platformu beslediğini söyledi.

Yegusey'e göre gerçek hayatla ilişkilere önem veren uygulamalar giderek daha fazla önem taşıyor. Buna örnek olarak Diesel'in beğen butonlarını QR kod ile mağazalara taşıması ve Ticketmaster Facebook Login ile etkinliklerde arkadaşlarınızla bilet alma imkanı sunmasından bahsedildi.

Yeni zaman tüneli daha zengin bir bağlantı sunduğu ve geliştiriciler artık kendilerine özel beğen butonları geliştirebileceğinin altı çizildi.

Ölçülebilir Ağızdan Ağıza Pazarlama

Facebook'ta Global Pazarlama Çözümleri biriminde CEEMEA Account Management Ekip Lideri olan Serhad Bolukçu da yeni internet çağının sosyallik üzerinde döndüğünü söyledi. Son yıllarda aramanın sadece yüzde 2 arttığını, portalların yüzde 2o'den fazla düşüş yakaladığını ve sosyal dünyanın yüzde 50'den fazla büyüğünü dile getirdi.

Bolukçu, Facebook'un sürekli bir iletişim sunmak üzerine kurulu olduğunu ve içerde oluşturulan kulaktan kulağa pazarlama döngüsünün tahmin edilebilir ve ölçülebilir olduğunu örneklerle paylaştı.

Facebook'un sadece hayran oluşturma yeri olmadığının altını çizen Bolukçu, esas etkinin kullanıcıların kendi arasında konuşması olarak tanımladı. Online ortamda yapılan kulaktan kulağa pazarlamanın, neredeyse kadar gerçek hayattaki kadar etkili olduğuna dair bir araştırmayı ve comScore'un Facebook hayranlarının arkadaşları da etkileşime geçirdiğini söylediği raporundan bahsetti. Facebook'u ağızdan ağıza pazarlama makinesi olarak tanımladı ve 'Sponsored Stories'in bu noktadaki öneminden bahsetti.

Ürün Güncellemeleri

Facebook Global Pazarlama Çözümleri biriminde CEEMEA Client Partner olarak görev yapan Doğa Öztürkcan ise Facebook Platform'daki ürün güncellemelerinden bahsetti.

Facebook'un anatilik sistemine sunumunda detaylı olarak yer veren Öztürkcan, yeni pazarlama araçlarının kullanıcıların hareketlerini daha iyi görülmesini sağladığını, dolayısıyla hayran kitlesinin daha yakından tanınabildiğini söyledi. Yeni metriklerlerin Temmuz 19'a kadar geri gittiğini de sözlerine ekledi.

Facebook sayfa reklamlarının 'sponsored stories'den çıkarıldığını, artık bir sayfaya girilen her şeyin (yazı, etkinlik, soru..) reklam olarak kullanılabileceği de paylaşıldı. Sayfa hayranı olmayan kişilere de gösterilen reklamların normal reklamların 2 katı kadar büyük dönüş alabileceğini öğrendik.

Expanded premium olarak tanımlanan reklamların sosyal bir katman daha açtığını ve bu reklamlara yorum yapabildiğini de Öztürkcan'ın sunumunda gözlemledik. Öztürkcan, Nielsen'e göre dar kapsamlı kitlelere Facebookla yüzde 90 oranında ulaşılabilirken ortalamanın yüzde 30'larda kaldığını söyledi.

 Facebook Platformu ve Promosyon Şartları

Doğa Öztürkcan'ın ardından Serden Eren sahne aldı ve Facebook platformunu kullanmanın bazı kısıtlamalarını anlattı. Hem kullanıcıları hem de Facebook'u korumak istedikleri için bu tür kısıtlamaların olduğunu söyledi.

Serden Eren'in sunumu bir yandan markaların hareketlerini bir yandan da kullanıcı gizliliğini kapsadığı için dikkat çekiciydi. Kullanıcı izni olmaksızın kullanıcı profillerinde izinsiz gösterimlerin yapılamayacağı, gerçek olmayan bağlantılara teşvik etmenin yasaklı olduğu paylaşıldı.

Eren, gerçek etiketlemeye, Facebook reklamlarında Facebook API'den bilgi kullanılmaması gerektiğine, Facebook platform araçlarının Facebook dışı reklamlarda kullanılamayacağına, kumar, bahis, yasadışı içerik ve çıplaklığa izin verilmediğine değindi. Alkol konusunda ise ülkelere göre farklı uygulamaların olduğunu söyledi.

Serdar Eren detaylar için Facebook Promosyon Kuralları sayfasına yönlendirdi beğen eyleminin sayfalar için zorunlu değil bir ön şart olarak sunulması gerektiğini tavsiye etti.

Facebook'a gelen sorulardan biri Timeline'ın ne zaman genele açılacağıydı. Bu yeniliğin önümüzdeki haftalarda görüleceğini öğrendikten sonra marka temsilcilerinden sahte hesaplarının kapatılması gerektiği ve hızlı değişime uyum sağlamanın zor olduğu yönünde bir kaç eleştiri-soru geldi. Bu sayede Copyright ekibinin Facebook'un en büyük ekiplerden biri olduğunu öğrendik.

Webrazzi Summit'i canlı yayında izlemeye devam edebilirsiniz.  ;)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.