Baidu Android Temelli Mobil İşletim Sistemiyle Google'ın Yerini Almak İstiyor

Baidu Android Temelli Mobil İşletim Sistemiyle Google'ın Yerini Almak İstiyor

Çinli arama motoru devi Baidu'nun mobil işletim sistemi geliştirme konusundaki adımları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Baidu'nun kurucusu Robin Li, Baidu'nun Pekin'de düzenlediği teknoloji konferansında konuştu. Baidu, Çin'de Google'ın yerine geçmek istiyor

Mobil uygulama marketinin açılışını yapan Baidu'nun mobil işletim sistemi Baidu Yi adıyla anılacak. Baidu Yi, Android temelli olacak ama Google'ın bile bunu anlaması zor olabilir. Çünkü Robin Li'nin bahsettiği işletim sisteminde Google yerine Baidu yer alacak. Diğer Baidu servisleri (harita, müzik, kitap) de Google servislerinin yerini alacak. Bu haliyle Baidu Yi, aklıma Chrome temelli sosyal web tarayıcısı Rockmelt'i getiriyor. Android'e Çin'de gösterilen ilgi son aylarda düşmüş gözükse de Baidu için durum olumlu görünüyor.

Çin AndroidNasdaq'da halka arz olunan Baidu'nun hisseleri Google'ın Çin hükümetiyle yaşadığı sorunların da etkisiyle, geçen yıl yüzde 50 oranında artmış ve şirketin piyasa değeri 50 milyar dolara ulaşmış.

Reuters, Baidu'nun rekabet gücünü arttırmak için e-ticaret, online video ve online seyahat gibi konulara yöneldiğini aktarıyor. Sosyal ağ özellikleriyle yeni anasayfasının da hizmete girdiği paylaşılan Baidu, kullanıcılardan beklediği dönüşü alamamış ama kendini bu yönde geliştirmeye kararlı.

Çin Pazarı Baidu'nun Elinde

Mobil işletim sistemini yakın zamanda akıllı telefonlarda görmeyi beklenen Baidu, Alexa dünya sıralamasında 5. sırada (Google, Facebook, Youtube, Yahoo'dan sonra). Reuters'in aktardığına göre Çin arama motoru pazarının ise yüzde 80'ine sahip. Statcounter bir ara yüzde 73'e çıkan Baidu'nun pazar payının şu anda yüzde 10 düştüğünü gösteriyor. Bu düşüş nedereyse tamamen Google'a yaramış, ama Google'ın yüzde 30'un üzerinde seyreden pazar payı Baidu'nun mobil adımıyla düşebilir.

Tüm bunlar ve Baidu'nun mobildeki büyüme hedefi şüphesiz Google'ın Çin kariyerini etkileyecek. Çinli operatörlerin ve mobil cihaz üreticilerinin mobil işletim sistemi hevesi Google markalı Android'i biraz ezebilir. Ekonomik piyasalarda olduğu gibi mobil dünyada da hakimiyetin kimin (Çin, Amerika) elinde olacağını merak ediyorum..

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.