Twitter Geliştirici Platformu Yakında Geliyor

Twitter Geliştirici Platformu Yakında Geliyor

Facebook bağımlılığını tetikleyen ilk büyük nedenlerinden biri şüphesiz site içi uygulamalardı. Facebook bu yolla hem geliştiricileri hem de kullanıcıları yakalamayı başardı. Twitter ise geliştiricileri kendi dünyasının dışına iten bir API'yle trafiğini ve değerini dışarıyla paylaştı. Şimdi bu durum değişmeye başlıyor.

Geliştiriciler için sunduğu API ile binlerce uygulama ve servise kaynak teşkil eden Twitter, kendi geliştirici platformunu kuruyor. Temmuz ayında açıklanması beklenen platform geliştiricilerin Twitter'ın içinde uygulama geliştirmesine imkan sağlayacak.

Twitter, API'si ile popülerliğini arttırdı ve geliştiricilerin para kazanan servisler yapmasını imkan tanıdı ancak kullanıcıları da Twitter.com'dan uzaklaştırmış oldu. Öyle ki Twitter üzerinden büyüyen Tweetdeck'e 40 milyon dolar ödemek durumunda kaldı. Ayrıca bu dış ekosistemin bazı parçaları Twitter'ın sonradan adım attığı alanlarda (url kısaltma, fotoğraf servisi vs..) kurumaya başladı.

Twitter kurucularından Evan Williams, geçtiğimiz yıl sonunda artık bir platform şirketi olmak için çalışacaklarını ve geliştiricilerle aralarını düzelteceklerini söylemişti. Facebook kadar ivme kazandıracak bir Twiter içi uygulama dünyası olur mu bilmiyorum ama geliştiricilerin buna hazırlıklı olması iyi olur. Kendi dışındaki uygulama geliştiricilere özel Chirp adlı bir konferans düzenleyen Twitter, muhtemelen önümüzdeki yıllarda Google I/O ve Facebook F8'e benzer daha büyük konferanslar düzenleyecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.