Flurry: Web Tarayıcıları Bırakıyoruz Yeni Hedef Mobil Uygulamalar

Flurry: Web Tarayıcıları Bırakıyoruz Yeni Hedef Mobil Uygulamalar

Geleceğin önemli iş alanlarından biri olan mobil uygulama analizleri üzerine çalışan Flurry, mobil dünyanın geleceğine dair önemli bir rapor paylaştı. Flurry, ABD'de mobil uygulamalarda geçirilen zamanın web tarayıcılarda geçirilen zamanı ilk kez geçtiğini söylüyor.

Flurry, web tarafında comScore ve Alexa verilerini kullanmış. Diğer tarafta ise tüm mobil uygulama aktivitelerinin üçte birine denk düştüğünü söylediği kendi mobil uygulama ağının istatistikleri var. Buna göre 85 binden fazla mobil uygulama üzerindeki günlük 500 milyondan fazla oturum bilgisi dikkate alınmış ve bir günde web tarayıcılarda (kişisel bilgisayarlar) geçirdiğimiz sürenin mobil uygulamalarda geçirdiğimiz sürenin altında kaldığını gösterilmiş.

Web Tarayıcı - Mobil Uygulamalar

Yukarıda görüldüğü gibi Haziran 2010'da 64-43, Aralık 2010'da 70-66 geride olan günlük dakika bazında mobil uygulama kullanımı, Haziran 2011'de 74-81 mobil uygulamaların lehine geçmiş. ABD'liler mobil uygulamalara 1 ay içinde 81 dakika harcanırken, web tarayıcılarda 74 dakika geçirmekle yetinmiş. Avrupa için internette geçirilen sürenin aylık ortalamanın 24,2 saat (günlük yaklaşık 50 dakika ) olduğunu hatırlarsak, ABD'de mobil internet (mobil uygulama) tüketiminin ne boyuta geldiğini daha iyi anlayabileceğimizi düşünüyorum. Mobil uygulama kullanımı bir yılda %90 yükselmiş.

Flurry, webde harcanan 74 dakikanın 14'ünün Facebook'ta geçirildiğini söyleyerek de önemli bir noktaya işaret etmiş. Flurry belirtmemiş fakat Facebook'un mobilde de en az webdeki oranda zaman aldığını tahmin ediyorum, hatta daha da fazlasını. Flurry'nin en çok kullanılan uygulama olan Safari'nin ardından Facebook'un adını anması da bunun bir delili olabilir.

Mobil Uygulamalarda Oyunlar ve Sosyal Ağlar Revaçta

Flurry'nin Mayıs 2011 istatistikleri mobil uygulamalar içinde oyunların payını %47, sosyal ağların payını ise %32 olarak gösteriyor. Haber içerikli uygulamalar %9, eğlence içerikli uygulamalar ise %7 oranında pay alıyor.

Mobil Uygulama Kategorileri

Raporun tüm pazarı kapsamıyor olması bir eksiklik olarak göze çarpsa da mobil interet kullanımına dair önemli bir kilometre taşına yaklaştığımızın haberini fazlasıyla veriyor. Mobil cihazların masaüstü bilgisayarlarını geçiyor olması, internet kullanımının mobile evrileceğinin en büyük kanıtıydı. Sürpriz karşılanmayacak bu yönelimde şahsen hangi ihtiyacın nerede karşılandığına ve bu yönde atılacak adımları izmeye çalışıyorum. Örneğin sosyal ağlar ve paylaşım kültürünün tamamen mobil kayacağını düşünmekten çekinmiyorum. Verimlilik gerektiren daha karmaşık noktalarda ise mobil dünya halen yetersiz. Tamamlayıcı görevini üst sıralara çıkarması için ise biraz sabırlı olmayı gerektiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.