Tweetolife ile Tweet'leri Cinsiyet ve Saatlere Göre İnceleyin

Tweetolife ile Tweet'leri Cinsiyet ve Saatlere Göre İnceleyin

Artık milyonlarca kullanıcı 140 karakter ile tüm derdini anlatabilecek hale gelmiş durumda. Fakat Twitter sunduğu imkanlar sayesinde sadece derdini anlatmak için değil, aktif olarak pazarlama ve tanıtım amacıyla da kullanılıyor. Üstelik Twitter'ı bu şekilde profesyonel anlamda kullanıyorsanız size yardımcı olabilecek sayısız uygulama ve araç bulmak mümkün.

Yakın zamanda keşfettiğim ve daha bilinçli ve etkili Twitter kullanımı sağlayan bir uygulama var. Bir Türk ve bir İtalyan'ın birlikte geliştirdiği ve milyonlarca tweet'in konularının günün saatlerine ve cinsiyetlere göre bilimsel yöntemlerle incelemesi sonucunda ortaya çıkan: Tweetolife.

Tweetolife, Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu Amaç Herdağdelen tarafından master'ını tamamladıktan sonra İtalya'da Trento Üniversitesi'nde Hesaplamalı Dilbilim (Computational Linguistics) üzerine doktora yaparken, tez danışmanı olan Marco Baroni ile birlikte geliştirdiği bir uygulama. Projenin görsel tasarımı ise Deniz Cem Önduygu tarafından hazırlanmış.

Tweetolife, birden fazla kelimeyi yazarak bu kelimelerin cinsiyetlere göre kullanım ağırlığını gösterebiliyor. Cinsiyetlere göre detaylı karşılaştırma yapacak olursanız bu kez seçtiğiniz bir kelimenin cinsiyet ağırlığının yanı sıra, kadınlar ve erkeklerin o kelimeyi sıklıkla hangi diğer kelimelerle bir arada kullandığını da görebiliyorsunuz.

Saatlere göre inceleme de ise bu kez birden fazla kelimenin günün hangi saatlerinde daha sık veya daha seyrek olarak kullanıldığını karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.

Halen ABD'de New England Complex Systems Institute'de doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapan Amaç Herdağdelen Kasım 2009 ve Şubat 2010 tarihlerindeki süreçte derlediği bu verilerin incelebildiği ilk siteyi Kasım 2010'da yayına sokmuş. Tweetolife ismiyle ve yeni tasarımıyla birlikte ise Nisan 2011'den beri yayında. Bu sitede yer alan verileri kullanarak hazırlanan bilimsel bir çalışma ise yakın zamanda bir dergide yayınlanmış (PDF, İngilizce).

Milyonlarca tweet incelenirken Twitter'dan gelen İngilizce yazılmış tüm tweet'lerin %1'lik rastgele seçilmiş bir kısmı kullanılmış ve bu tweet'lerde en sık geçen 30 bin kelime araştırmaya dahil edilmiş. Bu kelimelerin çok büyük kısmı gündelik hayattan dinner, cup, money, love, wife, husband veya internet gibi kelimeler. Ne yazık ki benim en çok merak ettiğim "social media" en çok kullanılan 30 bin kelimelik listede yer almıyor. Buna rağmen genel kullanım amacıyla en sık kullanılan 30 bin kelimenin oldukça geniş olduğunu söyleyebilirim.

Tweetolife'da benim en ilgimi çeken cinsiyetlere göre ayrım yapılmış olması. Twitter'ın kullanıcılarının belki de ilk kez cinsiyetlerine göre farklı kullanım alışkanlıkları bu çalışma ile araştırılmış durumda. Twitter bu konuda bir araç sunmadığı için cinsiyet ayrımı ilk isimlere göre yapılmış. Bu noktada bir sapma payı ortaya çıkıyor olabilir ama açıkçası bu olası sapmanın milyonlarca tweet içerisinde çok önemli bir fark yaratacağını sanmıyorum. Zaten belli kelimeleri incelediğinizde de gerçekten de kadın ve erkeklerin daha sık kullanması muhtemel kelimelerin doğru ayrılmış olduğunu görebiliyorsunuz (örneğin: wife – husband yani karı – koca kelimelerinde).

Twitter'ı profesyonel olarak kullananlar için saatlere göre hangi konuların öne çıktığı, gönderilecek tweet'lerin içeriğini belirlerken çok faydalı olabilir. Saatlerin analiz edilen Twitter kullanıcılarının kendi yerel saatleri olması, bu konuların saat dilimlerinden bağımsız olarak değerlendirilmesini de mümkün kılıyor.

Benzer şekilde hedef kitlenin kadınlar ya da erkekler olduğu durumlarda yine bu sitede veriler çok işe yarayabilir. Twitter üzerinden erkeklere yönelik pazarlama yapılacağı zamanlarda erkeklerin hangi kelimeleri bir arada kullandıklarını görmek, bir anlamda Twitter SEO'su açısından çok faydalı olabilir.

Şu anda Tweetolife'taki tek sorun 2009 sonu ve 2010 başındaki 3 aylık dilimdeki verilere göre inceleme yapma kısıltmaması. Fakat Herdağdelen'den bu konuda güzel bir haber geldi. Birkaç hafta içerisinde daha yeni verilerle siteyi güncellemeyi planlıyorlarmış. Daha da iyi haber ise Türkçe verilerin de sisteme dahil edilmesinin planlar içinde yer alıyor olması.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.