WWDC'den Öne Çıkanlar: iOS5

Steve Jobs yeni bir iPhone ile sahneye çıkmadı ama 200 civarında yeni özelliği ile iOS 5'i tanıttı ve rakipleriyle arasındaki farkı biraz daha açtı.

Apple dün akşam WWDC'yi tekrarladı ve Apple geliştiricileri kadar kullanıcılarının da merakla beklediği yenilikleri açıkladı. Steve Jobs'un sahne aldığı açılış konuşmasıyla başlayan WWDC 2011'de iOS5, iCloud ve MacOS X Lion tanıtılan başlıca yeniliklerdi.

Steve Jobs yeni bir iPhone ile sahneye çıkmadı ama 200 civarında yeni özelliği ile iOS 5'i tanıttı ve rakipleriyle arasındaki farkı biraz daha açtı. Sonbaharda sunulacak olan iOS5'in iPhone 5'leri de yanında getirip getirmeyeceğini ise merak ediyoruz.

Bu yazıda iOS 5'in detaylarını anlatmaya çalışacağım. 

Geliştirilmiş Bildirim Sistemi - Notification Center

Yeni iOS'un dikkat çeken özelliklerinden biri geliştirilmiş bildirim sistemi. Android'de yer alan toplu bildirim sistemine benzeyen Apple'ın modelinde tüm bildirimler ayrı başlıklar halinde sıralanıyor. Herhangi bir bildirime tıkladığınızda direkt olarak ilgili uygulamaya yönlendiriliyorsunuz. Hava durumu ve borsa bilgileri gibi uygulamaları tek bakışta görebileceğiniz şekilde bildirim listesine ekleyebiliyorsunuz.

Yeni bildirim sistemi, farklı uygulamalarla ilgilendiğinizde (örneğin oyun oynamak) sizi rahatsız etmemek için üst kısımda sesizce beliriyor. Bildirim listesini indirdiğinizde cevaplamak istediğiniz bildirimi sürükleyerek açıp (tuş kilidi gibi) hemen yanıt verebiliyorsunuz. Kısacası iOS 5, derli toplu ve kullanıcı dostu bir bildirim sistemiyle geliyor.

Yerleşik Özel Mesajlaşma - iMessage

iMessage, iOS 5'li cihaz kullanıcılarını Wi-fi ve 3G üzerinden birbirine bağlayacak. Metin, resim, video, konum ve bağlantı bilgisinin gönderilebileceği bu servisin Blackberry BBM'den esinlendiğini söylemek yanlış olmaz.

Grup içi mesajlaşmayı dahili bir servis haline getiren Apple'ın bu adımı elbetteki iOS kullanıcılarını memnun edecek. Bu alanda çapraz hizmet veren popüler uygulama geliştiricileri için ise kısmı rahatsızlık verebilir. Diğer yandan iMessage, Google Disco ve Facebook Beluga'ya bir yanıt niteliği taşıyor.

Abonelikleriniz Tek Noktada - Newsstand

Apple, dergiler vb. yayınlar için başlattığı abonelik modelini yeni bir uygulamayla destekliyor. Özellikle iPad kullanıcılarına hitap eden bu uygulama abone olunan içeriklere güncel sayılarıyla (Otomatik güncellenen sayılar) tek bir noktadan kolayca ulaşmayı sağlayacak.

Bu uygulamayı derginizin kapınıza bırakılmasına benzeten Apple, Newsstand'ın biraz daha iyi olduğunu söylemeden de geçmiyor.

Özel Hatırlatma/Görev Uygulaması - Reminders

Steve Jobs'un görev disiplinin bir örneği sayabileceğimiz Reminders da iOS 5 kullanıcılarının işini kolaylaştırıyor. Reminders adlı yeni uygulama, farklı başlıklar altında ekleyebileceğiniz görevleri zaman ve konum tabanlı olarak size hatırlatıyor.

Reminders, iCal, Outlook ve Apple'ın yeni sanal sunucu dünyası iCloud ile senkronize oluyor ve bütünleşik bir şekilde görevlerinizi her şekilde hatırlatmayı kendine görev biliyor. Bu uygulama da Nokia Situations ve otomatik check-in yapan uygulamaları aklıma getiriyor.

iOS  5 ile Tweetlemek de Kolaylaşıyor

Geçtiğimiz aylarda yavaş yavaş Twitter'a girmeye başlayan Apple, iOS 5'te Twitter'a özel bir yer veriyor. Artık iOS kullanıcıları Safari, fotoğraflar, kamera, YouTube ve haritalar üzerinden hızlıca Twitter'da paylaşım yapılabilecek.

Rehber kişileriyle Twitter hesaplarını eşleyen yeni iOS'ta bir kullanıcıya ismiyle bir cevap vermek de kolaylaşıyor. iOS'a sistem içinden entegre edilen Twitter'a bir kez giriş yapılarak rahatça tweetlemek mümkün olacak.

Yeni Kamera Tuşu

Dokunmatik cihazlarda neden yer verilmediği anlamadığım kamera tuşunun eksikliğini Apple da hissetmiş olacak ki, iOS 5'te yukarı ses tuşu ile kamera birbirine bağlamış.

iOS 5 kullanıcıları artık fiziksel bir tuş kullanmanın rahatlığı ile fotoğraf çekilecebilek. Kamera uygulamasına hızlıca erişmek için ise sürükle-aç ekran kilitinin yanına eklenen tuşa bir kez dokunmak yeterli olacak. Eğer iCloud'da fotoğraf erişimi açıksa, çektiğiniz fotoğraflara diğer cihazlarınızdan erişebileceksiniz.

Yeni Fotoğraf Düzenlemeleri

iOS 5 ile fotoğrafları düzenlemek konusunda da yenilikler getiriyor. Fotoğrafların kalitesini arttırmak, çevirmek - kesmek ve kırmızı göz etkisini kaldırmak artık bir kaç küçük dokunuşa bakıyor.

Yeni Bir Safari

HTML5 ile web dünyasının gelecekte daha zengin olacağını kabul eden Apple, tarayıcısını da webe hizmet etmek üzere geliştiriyor.

Yeni Safari'ye dahil edilen sekme özelliği, sayfalar arası geçisi kolaylaştıracak. Reading List ise Readability gibi web sayfalarını daha temiz bir şekilde okumayı ve okumak üzere saklamayı kolaylaştıracak.

Bilgisayarlara Veda

iCloud ile kabloları çöpe atan Apple, iOS 5'in gerekli tüm özelliklerini bu sisteme uygurarak, bilgisayar başına oturma sıklığını azaltacak. Apple'ın diğer sanal sunucu senkronizasyonuna göre çok hızlı olduğunu iddia etmesi de bilgisayar bağımsız bir dünyaya doğru atılan adımı destekliyor.

E-posta ve Takvim Zenginleşiyor

Bilgisayarsız bir dünyada e-postalarınızın özensiz olmasını istemeyen Apple, daha fazla metin düzenlemesi sunuyor. iOS 5 ile e-posta içinde yeni detaylar ve e-posta içi arama özelliği sunuluyor ve tabi e-postalarını iCloud ile sınırsız erişime açılıyor.

Takvim uygulamasındaki geliştirmeler de yenilikler dikkat çekiyor. Yeni yıllık görünüm, hızlı etkinlik oluşturabilme ve etkinliklere özel ekleri uygulamadan çıkmadan görebilmek iOS 5 ile mümkün.

Oyun Platformunda Yenilikler

Dünyanın en büyük oyun platformu olarak ifade edilen Game Center, iOS 5 güncellemesiyle daha sosyal bir oyun deneyimi sunuyor. Arkadaş öneri sistemini geliştiren Apple, oyun içinde profil resminiz ile arkadaşlarınızla rekabet etmenizi ve Game Center'dan ayrılmadan yeni oyunlar keşfetmenizi sağlıyor.

Wi-Fi Senkronizasyonu

Apple iCloud'a oldukça önem veriyor ve tüm iOS 5 cihazlarınızın aynı içeriği taşımasını istiyor. Bunun için geliştirilen özelliklerden biri de wi-fi senkronizasyonu. Cihazınızı bir güç kaynağınıza bağladığınızda Wi-fi üzerinden veri senkronizasyonu başlıyor ve özel bir yedekleme zahmetinden kurtuluyorsunuz.

Yeni Çoklu Dokunmatik Özellikler

iOS 5'in beğeni toplayacak özelliklerinden biri de yeni dokunmatik yetenekler. Artık 4-5 parmakla uygulamalar arası geçiş ve çimdikleme ile ana ekrana dönüş yapılabilecek.

"Split keyboard" yeniliği ise qwerty tuş takımını ikeye ayırarak farklı bir yazı yazma deneyimi sunuyor.

Apple TV Harekete Geçiyor

iPad 2'yi Apple TV üzerinden kablosuz olarak HDTV'nize bağlamak iOS 5 sayesinde mümkün. iPad 2'de görüntülediğiniz içerikleri aynı şekilde yansıtan AirPlay Mirroring özelliği, ekran dönüşlerini de başarıyla televizyon ekranına taşıyabiliyor.

Apple tüm bu özelliklerin yanında kullanım, erişilebilirlik ve donanıma bağlı çeşitli geliştirmeleri de iOS 5 ile sunuyor. Bu arada merakla beklenen iPhone 5'in Ağustos ayında geleceği konuşuluyor. Zaten şu anda konuşulabilecek başka bir şey de aklıma gelmiyor. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.