Nokia E7 İncelemesi

Nokia, akıllı telefon pazarına Nokia N8 ile ısınmaya başlamıştı. Hem dokunmatik performansı hem de Symbian^3 işletim sistemiyle daha iyi bir deneyim sunmaya başlayan Nokia, Nokia E7 ile bu çizgiyi korumaya çalışıyor.

Nokia'nın fiziksel tuş takımı severlere sunduğu Nokia E7, kardeş modeli N8'e oldukça benziyor ama tek farklılık elbetteki fiziksel QWERTY tuş takımı değil.

İlk olarak Nokia E7'nin zengin aksesuarlarından bahsedelim. Standart olarak, şarj cihazı (maalesef biraz büyük), bilgisayar (usb) bağlantı kablosu, stereo kulaklık ve HDMI kablosu E7'nin kutusunda yer alan aksesuarlar. Bunların yanında harici USB bellekler için bağlantı kablosu ve kulaklık için farklı büyüklüklerde ek kauçuklar bulunuyor.

Tasarım:

Boyut: 123,7 x 62,4 x 13,6 mm -  Ağırlık (batarya dahil): 175 gr (N8'den 40gr daha ağır) -  Hacim: 97,8 cc -  Ekran: 4 inç

Nokia E7'nin çerçevesi Nokia N8'e oldukça benziyor, uzaktan N8 ile karşılaştırabilirsiniz. Yakından baktığınızda ise menü tuşu dahil olmak üzere bağlantı noktalarının neredeyse tamamının N8'e göre yer değiştirdiğini görüyorsunuz. Ses tuşunun çek-bırak şeklinde tasarlanması bana pek kullanışlı gelmedi.

Kapalı pile sahip Nokia E7'nin kaplaması da yine N8 gibi kaliteli bir duruyor. PVC ve nikel gibi çevreye zararlı maddeler içermeyen sert bir kaplaması var.

Finlandiya'da tasarlanan cihazın açılır ekranı kırılma korkusu vermiyor ama biraz da alışmayı gerektiriyor. 4 inçlik kapasitif dokunmatik ekran tek başına gayet ince ama E7 genel olarak biraz ağır ve büyük bir akıllı telefon. QWERTY tuş takımı ise yumuşak ve sağlam bir dokunma hissi uyandırıyor. Geniş tasarımda yazı yazmak kolay ancak Türkçe her karakterlerin bulunmaması yazım hazını azaltıyor. Diğer yandan bazı durumlarda kısa yollar için tuş takımının faydasını görüyorsunuz.

Ön tuşun kesik tasarımı yanlış basılmaları azaltıyor ama tuşu hissetmeniyi zorlaştırıyor. E7'nin kamerası bu kez çıkıntı oluşturmayacak şekilde yerleştirilmiş ve bu kamerayı darbelere karşı koruyor.

Kamera ve Medya:

Nokia E7'nin arka kamerası çift Led flaşlı 8 MP, ön kamerası ise standart VGA çözünürlükte. HD video (720p, 16:9) çekimi yapan arka kamera 25 fps (kare/saniye) kayıt yapıyor. Kameranın çeşitli görüntü ayarları dış ortama göre çekim kalitesini yükseltmenizi sağlıyor. Gece çekimleri için ise halen dijital kameraların yerini tuttuğu söylenemez.

Nokia N8'in 12 MP'lik kamerasına benzer bir fotoğraf & video deneyimi sunan E7'de de yüz tanıma özelliği var ama otomatik odaklama yok. Fotoğraflar için 2x'e kadar, video için 3x'e kadar dijital yakınlaştırma var.

Video ve özellikle fotoğraf düzenleme uygulamaları gayet başarılı. HDMI bağlantısı ile görüntüleri televizyona aktarmak kaydettiğiniz içeriklerinden iyi bir şekilde değerlendirmenizi sağlıyor.

Hoparlörlerin yüksek ve kaliteli bir ses veriyor. Kulaklıklar çok yüksek ses vermese de tasarımı gereği sesi başarıyla koruyor ve telefonla konuşmak için yanınızdan ayırmayacağınız bir aksesuar olabilir.

Symbian^3 Arayüzü ve Uygulamalar:

Symbian^3 tabanlı Nokia E7'de canlı ve sık güncelleme yapan uygulamaları açık tutmadığınız sürece performansı fena değil. Eğer sosyal ağ uygulamasını kullanırsanız, rehberdeki kişileri sosyal ağ hesaplarıyla eşleyebilirsiniz. Ancak sosyal ağ uygulamasının (Twitter ve Facebook) her defasında önce Ovi hesabınıza bağlanması sıkıcı olabiliyor. Twitter için de istenilen özellikleri sağlamıyor.

Nokia E7'de de 3 tane ana ekran var, bu sayfalara istediğiniz uygulama ve kısayolları ekleyebiliyorsunuz. Sayfalar arasında  geçişler ve ve dokunmatik tuş takımı iyi bir deneyim sunuyor. Sonradan beğenim biraz azalsa da telefonu ilk elime aldığımda etkilendiğimi söyleyebilirim.

4 inçlik büyük ekran özellikle görsel etkisi yüksek uygulamalar için gayet iyi. Nokia Ovi markasını bırakıyor ama uygulama mağazasındaki içerikler artmaya devam ediyor. Angry Birds'ü 3 farklı sürümde bulmak ve bir çok yerel uygulamaya ulaşmak mümkün. E7, 3 boyutlu grafikler için OpenGL 2.0 destekli özel grafik işlemcisi kullanıyor. En yeni ve popüler uygulamlar için Ovi Mağaza'yı ziyaret edebilirsiniz.

Mail for Exchange, IBM Lotus Notes Traveler, Quickoffice dynamic premium, Adobe PDF reader, F-Secure Anti-theft for Mobile, Ovi Haritalar önceden yüklenmiş olarak geliyor ve iş ile ilgili ihtiyaçlarınız da karşılıyor.

Nokia E7, zengin bir web deneyimi için Flash Lite 4.0 (çoğu Flash Player 10.1 içeriğini destekler), HTML 4.1,  XHTML MP, ve CSS destekliyor. Kendi tarayıcısı kullanılabilir olsa da Opera Mobile ve Firefox Mobile gibi alternatifler deneyebilirsiniz.

Hafıza ve Güç:

E7'de ek hafıza girişi yok. Sadece Dahili 16 GB hafızaya sahip. Benim için fazla olsa da 4 inçlik bir cihazda biraz daha fazla hafızaya ihtiyaç duyanlar olabilir.

E7′yi 1200 mAh Li-Ion batarya besliyor ve WCDMA'da 300 dakikaya kadar konuşma, 470 saate kadar bekleme süresi sunuyor.

Bağlantı özellikleri:

Nokia E7,  HSDPA, 10.2 Mbps'e kadar maksimum hız, Wi-Fi, Bluetooth 3.0 bağlantı özelliklerine sahip.  HDMI çıkışı ile E7′yi televizyona ya da bilgisayara aktarmak mümkün. Ek kabloları sayesinde bilgisayar ya da harici USB'ler ile veri alışverişi yapmak gayet kolay.

Cihazı bilgisayarınıza bağlarken tüm hafıza birimlerini görmeniz için medya aktarımı modunu seçmelisiniz. Aksi takdirde telefon hafızasını ve bazı uygulamaları cihaz bilgisayara bağlıyken göremiyorsunuz.

Diğer Özellikler:

Nokia E7'de, yönlendirme sensörü (ivmeölçer), pusula, yakınlık sensörü, ortam ışığı dedektörü gibi algılayıcılar bulunuyor. Cihazın SAR değeri N8'in yarısı (üst sınırın dörtte biri) kadar; 0.56 W/kg.

Sonuç:

Nokia E7 ortalama 1300 TL civarında bir fiyat etiketine sahip ve fiyat/performans açısından şansını oldukça zorlayan bir telefon. Cihazın dokunmatik ekranı ve Symbian^3 deneyimi N8'den daha iyi olsa da halen arayüz ve performans açısından eksiklikleri var. Kullanım açısından Android ve iOS tabanlı rakiplerini aratsa da uygulamaların giderek artıyor olması sevindirici.

Nokia E7 hakkında tüm bilgilere resmi sayfasından erişebilirsiniz.

Bu arada konuyla ilgili Shiftdelete'den Hakkı Alkan'ın unboxing videosunu izleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.