WSJ Safe House: News Corp'tan Wikileaks Klonu

WSJ Safe House: News Corp'tan Wikileaks Klonu

İnternet havuzuna bıraktığı belgelerle dünyayı kendine kitleyen Wikileaks'e Wall Street Journal'dan alternatif(!) geliyor. News Corporation'a bağlı WSJ, Safe House adlı özel bölümünde dışardan alacağı bilgileri güvenli bir şekilde kamuoyuna sunacak. Önceki Wikileaks benzerleri hakkında ne düşündü bilmiyorum ama WSJ'nin bu adımı Jullian Assange'ın kızdırabilir.

WSJ Safe House, paylaşılacak özel belgeleri araştırmacı uzman gazetecileriyle inceleyeceğini ifade ediyor. Bilgi paylaşımı yapacak kişilere de üst düzeyde güvenlik teminatı veriyor. Söz konusu başvurular için ilk sırada online kanalı tavsiye ediyor ama gönderiler için posta adresini de paylaşıyor.

WSJ, Safe House ile haksız ve hukuksuz faaliyetleri ortaya çıkarmak maksadıyla Brad McCarty'nin dediği gibi "iyi çocuk" rolünü alıyor ama Wikileaks ile karşılaştırılması zor, hatta ortada daha büyük sorunlar var.

Wall Street Journal - Safe House

WSJ Safe House Ne Yapamaz?

WSJ'nin Wikileaks kadar bağımsız ve cesur davranamayacağı çok açık. Çünkü News Corp. ve ABD'nin yasalarına tam bağımlı olmak WSJ'nin ellerini bağlıyor. Online başvuru kaynağı açmak ise karşılaşılacak belge kirliğini ve güvensizliği akla getiriyor. Bu konuda bir çok detay ortaya koyulabilir ama bunlardan ziyade Assange'in Wikileaks'i ile Murdoch'un Safe House'u arasındaki ilişkiden bahsetmeyi daha önemli buluyorum.

WSJ, News Corp. ve Wikileaks İlişkisi

Murdoch vs Assange

Bilindiği gibi Wikileaks başta kendi websitesi wikileaks.org ve kopya sunucular olmak üzere büyük Alman, İngiliz ve Amerikalı gazetelerle de işbirliği yaptı. Hatta Türkiye'de de Taraf Gazetesi bu görevi üstlendi.

WSJ ile Wikileaks ilişkisine baktığımızda ise karşımıza Murdoch'un Belgeleri (Guardian) ve çıkıyor. Assange'in sigorta belgeleri olarak dile getirdiği Murdoch ve News Corp. hakkındaki belgeler WJS'nin Güvenli Saray'ını daha da bulanıklaştırıyor.

Ayrıca WSJ'nin daha önce Wikileaks'ın paylaştığı bazı belgeleri yayınlamadığı biliniyor. Söz konusu bilgi paylaşımında bahsi geçen bir tazminat şartı var ancak belgelerin yanında bunun pek önemi bulunduğunu düşünmüyorum. Zira belgeler ABD’li diplomatların yazışmalarını içermesiyle dikkat çekiyor.

WSJ Safe House Ne Yapabilir?

WSJ Safe House basın özgürlüğünün yeni bir açılımı olarak kabul edilebilir. Neler çıkaracağını zaman gösterecek ama bir Wikileaks etkisi yaratması bana göre mümkün değil. Ya da kimbilir, belki de Safe House, Assange hakkında bazı belgeler açıklar..

Görsel Kaynak: peterhac

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.