Sosyal Medya Reklamcılığının 2015 Hedefi 8 Milyar Doların Üstünde

Sosyal Medya Reklamcılığının 2015 Hedefi 8 Milyar Doların Üstünde

BIA KelseyArama motoru reklamcılığı halen online reklam pastasının en büyük parçası. Ancak BIA/Kelsey, sosyal medyada online reklam ekonomisinin 2015'te 8 milyar doları geçeceğini söylüyor. Bu da arama motoru reklamcılığının ilerleyen yıllarda arka planda kalabileceğini gösteriyor.

BIA/Kelsey'nin bildirdiğine göre 2010 yılında sosyal medya reklamcılığı 2.1 milyar dolar seviyesinde. Söz konusu rapor, sosyal medya kanallarında yayınlanan reklam modellerini (sanal para vb. dahil değil) temel alıyor ve doğal olarak Facebook ismini ve görüntülü reklam modelini öne çıkarıyor. Rapora göre Facebook'un reklam gösterimleri Google ve Yahoo'yu geride bırakıyor.

Twitter, Myspace, Facebook GelirleriBugünkü sosyal medya reklamcılık pazarının 2015'te 7.7 milyar dolara ulaşacağını öngören BIA/Kelsey, Twitter'ın promoted başlıklı reklam modelleri ve benzer modellerin ise şimdilik raporda yer almadığını ama 2015'te bu pazarın 600 milyon dolar getireceği söyleniyor. Yani toplam sosyal medya reklamcılık pastası 2015'te 8.3 milyar dolarlık bir ekonomi oluşturmayı hedefliyor.

Hatırlanacağı gibi Facebook'un 2010 yılı için 1.2 milyar doların üzerinde bir reklam geliri elde edip edemeyeceğini sormuştuk. Ancak bu öngörüyü yapan eMarketer, Ocak 2011 tahminlerini biraz daha yükseltmiş ve Facebook'un 2010 yılı dünya geneli reklam gelirinin 1.86 milyar dolara ulaşacağı paylaşmıştı. Twitter'ın ise 2011 gelirini bir önceki yıla göre 2 kat artırarak, 150 milyon dolara yükselteceğini öngörmüştü.

Sanırım bu öngörüler özel bir sonuç yazmaya sebep bırakmıyor. Sosyal medya siteleri (Facebook, Twitter vb...) hayatımızda gittikçe daha fazla yer ediniyor ve online reklam pastasını kendine doğru çekiyor. Facebook ve Twitter'ın bu konuda atacağı daha büyük hamleler ise arama motoru reklamcılığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Rekabetin nasıl şekilleneceği konusunda sıradığı fikirleriniz varsa lütfen paylaşın.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.