Biri Bizi Gözetliyor...

iPhone ve 3G'li iPad'lerin konum bilgisini kaydettiği belgelendi ve konu giderek derinleşti. Android'in konuya dahil edilmesinin ardından Microsoft'un Windows Phone için kefil olması tabloyu tamamladı.

Apple tarafındaki dedikodular üzerine Wall Street Journal, yaptığı incelemeye dayanarak  iPhone'da konum takibi kapalı iken de konum bilgisinin kaydedildiğini söyledi. Lakin Steve Jobs, bunu reddetti ve sorulan soruya istinaden Android'in konum bilgisini kaydettiğini söyledi.

Bu arada Android'i karıştıran Packetlss, konum bilgisi kaydının Androidli cihazı için kaydedildiğini bulmuştu. WSJ, yine konuyu detaylandırdı. Apple'ın iddiasını başlığına taşıyan WSJ, Google'ın açık Wi-Fi ağlarını da kullanarak konum takibi yaptığını örnekledi. Google hakkında açık Wi-Fi ağlarından bilgi topladığına dair bir dava da bu noktada akıllara geliyor.

Google, konuya dari açıklama yapmazken, Microsoft'tan yeni bir çıkış geldi. Windows Phone'un konum tabanlı uygulamar bulundurduğunu ancak konum bilgisini kaydetmediğini aktaran Microsoft, kayıp cihazların bulunmasını sağlayan "Find My Phone - Telefonumu bul" özelliğinin de sadece son konum bilgisini sakladığını söylüyor.

WSJ'dan Jennifer Valentino, konum takibi konusunda Apple ve Google'ın resmi bilgilendirmelerinin bulunduğundan bahsediyor. Doğrusu bunun aksini düşünmek de bana biraz fazla iyimser geliyor. Teknolojinin gelişimi güvenlik kaygısı nedeniyle çeşitli kanunların uygulanmasını gerektiriyor ve üreticileri bu yasaları uygulamakla yükümlü kılıyor. Yasaları tartışmak ayrı bir boyutun kapısını açıyor.

Kısacası, bildiğimiz ya da bilmediğimiz bir şekilde takip ediliyoruz. Ancak konum bilgimizin hangi amaçla kullanıldığını net olarak söyleyemiyoruz. Akıllı mobil cihazları ve konum tabanlı servisleri kullandıkça da bu durumla yaşamaya alışmamız gerekecek. Aksi takdirde Echelon hakkında yazılan kitapları okuyarak paranoyak olabiliriz. :)

Görsel Kaynak: Spy Satellites

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.