Yeni Google Ne Olacak?

Başlıktaki soru son yılların popüler sorularından biri oldu. Öyle ki "the next google" araması bugün Google'da yarım milyondan fazla sonuç döndürüyor.

Yeni Google'a giden yolu, Erich Schmidt'in yatırım şirketinin atmış olduğu bir adım üzerinden değerlendirmek istiyorum. Henüz beta aşamasında olan uygulama arama motoru Quixey (bir benzeri Appsfire), Innovation Endeavors'un başını çektiği yatırım şirketlerinden 400 bin dolar yatırım aldı.

Yani Schmidt yeni bir Google buldu gibi..

Neredeyiz?

İnternet emekleme evresini çoktan geride bıraktı. Artık bizim için kabul edilmiş bir iletişim aracı haline gelmiş durumda. Çoğumuz online bilgiye erişmek, yeni birşeyler keşfetmek için haber sitelerinden, görsel ve yazılı kaynak sitelerden ve dikey alanlarda sürekli güncellenen bloglardan faydalanıyoruz. Yani Google'a eskisi kadar ihtiyaç duyulan bir zamanda değiliz, Google genellikle sadece bir aracı olarak görev yapıyor.

Google'ın halen çok popüler olduğunu kabul ediyorum. Ancak Google'da yapılan aramaların yüksek oranda alan adı ve site ismi aramalarından oluştuğu ortada. Bu resmi bir bilgi değil ama en azından Türkiye bu konuda iyi bir fikir veriyor. Eğer Google yazdığımız kelimelerin arama sayılarını göstermeyi bırakmasaydı bunu şimdi de test edebilirdik. Türkiye'de olduğu gibi küresel anlamda da durumun pek farklı olmadığını hatırlıyorum. Yani Google yaşlandı ve biraz iddialı olsa da, Google ölüyor.

Google Neden Ölüyor?

Wired, geçen yaz aylarında webi öldürmüştü. Peki adını web ile özdeşleştirdiğim Google, Kasım 2009'dan bu yana ne yaptı?

Aslında ihtiyacımız olanı yapamadı. Hatta kendi yaptığı işin bozulmasını dahi engelleyemedi. Çünkü, Google'ın analiz etmeye çalıştığı internet havuzu artık alıp değerlendirebileceğimiz bilgi sınırlarının çok çok üzerine çıkmış durumda ve bu kirlilik ister istemez Google'ı bozuyor.

İnsan beyninin ortalama bilgi hacmi 1-10 terabyte iken, 20 Kasım 2010 itibariyle internette 5 milyon terabyte dolaylarında bilgi vardı. İzmir Etohum kampında Başar Ekim'in Eric Schmidt'ten aktardığı söz de buna işaret ediyordu. Schmidt;

"Her iki günde bir uygarlığın başlangıcından 2003'e kadar yaratılan bilgiyi üretiyoruz."

demişti. Aslında herkes bilgi üretmiyor, çoğunlukla bilgiyi kopyalıyor veya değiştiriyoruz. Kısacası gerçek bilgiyi büyük bir çöplüğün içine hapsediyoruz ve Google bu çöplükte bize altın bulmaya çalışıyor, halbuki çöplüğün tamamına bakmaya hiç gerek yok.

Diğer yandan Google'ın yüzü de Kasım 2009'dan bu yana çok değişti. Google yeni şeyler çıkardı, geliştirmeler yaptı. Ama bunlar eski bağlayıcılığını korumasına yetmedi hatta kısmen kendinden soğuttu. Sosyal adımlarının sonuç vermesiyle uğraşmak yerine yemek tariflerini özelleştirmeye, evleneceklere site yapmaya kadar gitti.

Kısacası Google üzerine almış olduğu yükün baygınlığında. Bugün bize milyonlarca sonuç getiriyor ama hale ilk sıralara çıkan sonuçlar aradığımız şey olmuyor. Ne Google'ın milyonlarca sonucuna ihtiyacımız olması bir yana, onlarcasını inceleyecek zamanımız dahi yok.

Tüm webin taranması artık bizim için bir şey ifade etmiyor. Sadece Google'da ilk sıralarda gelen sonuçların gerçek bilgi olup olmadığıyla ilgileniyoruz. Hepsi bu.

Google'ı Kim Öldürdü?

Bizi Yeni Google'ı aramaya iten diğer bir etken de Facebook oldu. Hitwise'a göre ABD'de 2010′un en çok ziyaret edilen sitelerinde Facebook, Google'ı geride bırakarak bilinen gerçekleri su yüzüne çıkarmış, akıllara soru işaretleri getirmişti.

Her ne kadar Facebok bir sosyal ağ olarak Google'ın dengi olmasa da, internetin yeni karşılığı olmaya başlıyor. Aslında bir yandan da site içi aramalarda son ihtimal olarak Bing sonuçları gösteriliyor ve bir bakıma gerçek mana da Google'ı öldürüyor. Video tarafında ise birebir Youtube'a rakip olduğunu görüyoruz. Hatta Türkiye için Youtube geride kaldı bile.

Facebook Google'dan daha etkileşimli bir site olduğu için web siteleri ve markalar da yüzünü Facebook'a çevirmiş durumda. Pazarlama bütçeleri Facebook'a kayıyor. Site sahipleri Facebook cümbüşünde kendini göstermeye çalışıyor.

Büyük konuşacak olursam, Facebook reklam altyapısını Adsense modeliyle dışarı açarak Google'a son kurşunu sıkmaya hazırlanıyor.

Peki Yeni Google Ne Olacak?

Facebook'un içerik hegemonyası hakkında yazılacak şeyler de var ama konuya arama motoru özelinde Eric Schmidt'in yatırımı bana göre bu soruyu cevaplıyor. Zira bu soruyu kendime sorduğumda "uygulama marketleri, geleceğin arama motorları olabilir." demiştim.

Quixey

Uygulamalar bizim için giderek daha fazla şey ifade ediyor ve daha fazla kullanıyoruz. Steve Jobs hayatımızı değiştiren bir mobil deneyimle bunu başlattı. Bize aradığımızı, ihtiyacımız olan şeyi uygulamalar veriyor. İşimizi kolaylaştırıyor, zaman kazandırıyor. Bizi bilgiye kolayca ulaştırıyor.

Tüm bu fikir yürütmelerle bana göre Yeni Google, içerik arama motorları değil, uygulama arama motorları olacak. Kendi başına uygulama marketleri bunun karşılığı olabileceği gibi, tüm uygulamaları sınıflandıran arama motorları da bu konuda daha etkili olacak. Hatta uygulamaların zenginliğini karşılaştırarak bizim hangi işletim sistemini kullanmamız gerektiğini belirleyebilecek. Ve muhtemelen bu da her platformda çalışan bir uygulama olacak. Yeni nesil aradığını orada bulacak.

Pekala Android'e sahip olan Google da bu değişimi yaşayabilir. Ama ben girişim avcısı Google'ın teklifini reddeden girişimcileri de düşünerek yeni bir Google doğacağını hayal ediyorum.

Ne dersiniz?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.