Windows Phone 7 2015'te Pazar İkincisi Olur mu?

Windows Phone 7 2015'te Pazar İkincisi Olur mu?

Microsoft'un mobil işletim sistemi Windows Phone 7 geçtiğimiz yıl piyasaya çıktığından beri akıllı telefonlar pazarında henüz kendine çok sağlam bir yer edinebilmiş değil. Ama pazar araştırma firması IDC'nin yayınladığı rapora göre önümüzdeki 4 yıl içerisinde bu durum oldukça değişmiş olacak.

IDC bugün akıllı telefonlar pazarında 5. sırada yer alan Windows Phone 7'nin, 2015 yılında 2. sıraya yükleyeceğini ön görüyor. Bu yükselişte en önemli katkı ise Microsoft ve Nokia'nın yakın zamanda güçlerini birleştirmiş olmasından geliyor. Bu güç birliği bir yandan Windows Phone 7'nin yükselişine yol açarken, diğer yandan da emektar Symbian'ın da sonunu getirecek en önemli etken olacak gibi görünüyor.

IDC, piyasaya çıktığından beri arzu ettiği noktaya gelemeyen Windows Phone 7'nin Nokia'nın hali hazırda oldukça yüksek olan pazar payından beslenerek zaman içerisinde Symbian ile yer değiştireceğini tahmin ediyor. Nokia'dan son gelen açıklama da bunu doğrular nitelikte. Nokia şu anda ilk Windows Phone 7 modelleri üzerinde çalıştıklarını ve önümüzdeki yılın ilk aylarında piyasaya sürmeyi planladıklarını söylemişti.

IDC'nin rakamlarına göre şu anda Windows Phone 7'nin pazar payı %5,5. Zirvede ise %39,5 ile Android yer alıyor. Şu an için ikinci sırada bulunan (ama geleceği pek parlak olmayan) Symbian'ın pazar payı %20,9. Apple'ın iOS'u %15,7 ve hemen arkasından gelen BlackBerry %14,9 paya sahip. Geri kalan sistemlerin toplam payı ise %3,5.

2015 yılına gelindiğinde ise Symbian bu listenin en sonuna düşmüş olacak. Sadece %0,2 pazar payını elinde tutabilmesi beklenen Symbian, bugünkü pazar payının çok büyük kısmını Windows Phone 7'ye kaptıracak. Bu sayede %20,9 paya ulaşacağı tahmin edilen Microsoft'un mobil işletim sistemi, payını arttırmayı sürdürecek olan ve %45,5 paya ulaşması beklenen Android'in arkasından ikinci sırada yer alacak. Üçüncü sırada yer alacak iOS'un payı %15,3, BlackBerry'nin %13,7 ve diğer sistemlerin %4,6 pazar payına sahip olması bekleniyor.

Android telefonların önümüzdeki 4 yıllık yükselişinde en önemli faktörün gelişmekte olan ülkelerde kullanımının yaygınlaşması olacağı söyleniyor. Diğer yandan Microsoft'un Nokia iş birliğinin ardından Samsung gibi sektörün önemli oyuncularıyla yapacağı anlaşmaları arttırarak sürdürmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.