Google ve Facebook'un Girişim Aşkı

Facebook vs Googleİnternetin hayatımıza girmeye başladığı ilk zamanlardan bu yana bize eşlik eden Google ve birkaç yıldır interneti sosyal bir ağ haline dönüştüren Facebook'un yeni girişimlere olan aşkı bitmiyor. İyi fikirler üretmek ve uygulamak konusunda başarılı olan bu şirketler, yapmış oldukları satın almalar ile  gelecek vaadeden girişimleri kendi bünyesine katıyor. Şirketlerin bu konudaki son tercihi ise girişimcilere ilk adımlarında destek olmak.

Şirket olarak teknolojiye önem veren Google, geçtiğimiz günlerde Güney Afrika'daki teknoloji odaklı girişimlerine destek vereceği Umbono adında bir program açıkladı. Girişimcilerin fikirlerini hayata geçirmesine yardım edecek programda 25 bin dolar ile 50 bin dolar arasında fon sağlanacak. Üstelik destek kazanan girişimcilere Cape Town'da ofis de tahsis edilecek. Google girişimcilere maddi desteğin yanında eğitim ve iş geliştirme konusunda da yardımcı olacak.

Facebook vs GoogleGirişimci destek programına Y Combinator ile geçtiğimiz yıl başlayan Facebook ise bu yıl Avrupa'lı Seedcamp ile anlaştı. Avrupa'nın yetenekli girişimcilerini sahneye çıkarmayı amaçlayan SeedCamp, Facebook ile yaptığı anlaşma ile sosyal uygulamalar geliştiren girişimcilerin yolunu açacak. Facebook, SeedCamp girişimlerine özel destekte bulunacak ve öncelikli sunumlar yapacak. Girişimcilere destek olan ve yatırımcı bulmayı hedefleyen SeedCamp'in 14 Nisan'da Berlin'de düzenleyeceği etkinliğin sponsorları arasında Facebook'un dışındaki büyük sponsorlar da tanıdık isimler; Google, Microsoft ve Paypal.

Google ve Facebook'un bu destekler ile ne kazanabileceğini düşünürsek, bugüne kadar yapılan satın almaların fikir vereceğini tahmin ediyorum. Google bugüne kadar 93 girişim satın almış, Facebook ise 13 girişim. Açıklanan bedellerle Google'ın kasasından bu girişimlere 8.09 milyar dolar, Facebook'un kasasından 60 milyon dolar çıkmış.

Kısacası, girişimci destek programları Google ve Facebook'un internet savaşında geleceğin girişimlerini daha erken (ve daha uygun bir bedelle) yakalaması için biçilmiş kaftan. Bu ekosistemlerde oluşacak girişimlerin nasıl bir yol izleyeceği ise elbetteki kendilerinin kontrolünde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.