Google Çin İle Yine Sorun Yaşıyor

Google, Çin ile yaşadığı sıkıntılara bir yenisini daha ekledi. Çin'deki kullanıcıların Gmail'de yaşadığı sıkıntıları sebep gösteren Google, dün topu Çin hükümetine atmıştı. Çin hükümeti ise konuyla alakalı kısa bir yanıt vermeyi yeterli buldu.

2010 yılı başında arama sonuçlarının sansürlenmesi konusunda Çin hükümeti ile arasındaki ipleri geren Google, bundan 2 ay sonra Gmail'e yönelik yapılan saldırılarda Çin hükümetini suçlamıştı. Yine Gmail kullanıcılarının eposta gönderme ve almaya yönelik sıkıntılar yaşaması Google'ın benzer bir tepki göstermesine neden oldu.

Kendi sistemlerinde herhangi bir sorun olmadığını söyleyen Google yetkilileri, bu durumun hükümet kaynaklı olduğunu ifade ediyor. Çin'den gelen yorumlar, Gmail'e erişimin mümkün olduğunu ancak "bazı" kullanıcıların ana işlevleri gerektiği gibi kullanamadığını gösteriyor.

Sorunun şu anda nasıl devam ettiği net değil ancak Çin Dış İşleri Bakanlığı sözcüsü Jiang Yu, bu ithamın kabul edilemez olduğunu söyledi. Detaylı bir yanıt vermeyen Çin hükümetinin bir sansür uygulayıp uygulamadığı şimdilik bilinmiyor. Bu noktada Çin'in Ortadoğu'daki olaylar karşısında Pekin'den verdiği mesaj aklıma geliyor. Pekin yönetimi, Google'ın da yasalarla tabi olduğu ABD hükümetine "internet özgürlüğü bahanesiyle diğer ülkelerin içişlerine müdahale etmemesi" uyarısında bulunmuştu.

Eğer sorun Google tarafında net olarak tespit edilebilirse Çin'in bazı yazışmaları engelleyip engellemediğini net olarak anlayabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.