Sanal Market: Fiyatbilir.com

Hızlı tüketim ürünlerini internet üzerinden sipariş verebileceğiniz alışveriş sitesi alice.com’un iş modelini daha önce incelemiştim. Benzer iş modeliyle Türk pazarına adım atan Fiyatbilir.com’un kurucusu Talat Bey’le projelerinin detaylarını konuştuk.

Reyhan Çepik: Merhaba Talat Bey, Röportajımıza başlamadan önce kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Talat Uyarer: Küçüklükten beri bilgisayarla ilgilenen Yıldız Teknik Makine Mühendisliği mezunu açık kaynak ve teknoloji meraklısı biriyim. Üniversitede okuduğum sürede farklı sektörlerde çalıştım. Profesyonel anlamda internetten satış ile tanışmam Cihan Bilişim A.Ş.’ye ortak olmakla başladı. Firmamız ev tekstili alanında en büyük internet tedarikçisiydi. Burada edindiğim tecrübeler ışığında Fiyatbilir.com projesine başladım.

R.Ç: Yeni projeniz olan Fiyat Bilir nasıl doğdu?

T.U: Fiyatbilir.com bundan 1 sene önce aklımıza gelen bir projeydi. İnternetten ayakkabı, yemek, giyim, kozmetik gibi denenerek alınan ürünlerin satışları yapılırken market ürünlerinin satışının hiç denecek kadar az olduğunu fark ettik. Sıkı bir internet kullanıcısı olarak bu durum beni şaşırtmıştı. Bunun nedenini ararken üç temel sorunla karşılaştık.

1- Kargo ücretleri; İnternetten 2 TL’lik diş fırçası alırken 7 TL kargo parası ödendiğini gördük. 2- Uygun fiyatlar; Bugün internetten market alışverişi yaptığınızda geleneksel marketlere göre %20-%30 fazla ödeme yapmanız gerekiyor. 3- Online alışverişin gecikmesi; Bir çok kişinin günlük tüketim ürünleri bittiğinde marketten aldığını, bunu planlı bir şekilde yapmadığını fark ettik.

Biz bu sorunları çözen bir site yapmamız gerektiğini düşündük. Tamda bu noktada dünyada bu alanda ne gibi gelişmeler olduğunu araştırmaya başladık. Görebildiğimiz tek örnek ABD’de hizmet veren Alice.com oldu. Onlarından da tecrübelerini dikkate alarak Fiyatbilir.com’u geliştirmeye başladık. Uzun bir geliştirme sürecinden sonra hizmet vermeye başlayalı 3 hafta oldu.

R.Ç: Fiyat Bilir’in iş modelinden kısaca bahseder misiniz?

T.U: Tam olarak iş modelimiz üretici ile son tüketici arasında doğrudan bir bağlantı kurmak. Fiyatbilir.com platformu sayesinde üreticiler ürünlerini pazarlama konusunda daha hızlı olacak ve daha uygun fiyatlarla müşterilere ürünlerini sunabilecekler. Biz bu platformu kurarken üç önemli şeyi başarmak istiyoruz:

1- Rekabetçi fiyatlarla (her zaman en ucuz demiyoruz) ve ücretsiz kargo ile verimliliği artırıp üyelerimiz için maddi tasarruf sağlamak, 2- Kuponlar, ürün örnekleri ve özel kampanyalar yardımıyla üretici ile müşteri arasında katma değer oluşturma, 3- Hatırlatma mekanizması ile tüketicilere ürünleri bitmeden önce uyararak ürünlerin teminindeki zaman sıkıntısını önlemek.

Biz müşterilerimizi üretici ile doğrudan buluşturma konusunda çok heyecanlıyız. Bu konuda gideceğimiz uzun bir yol olduğuna inanıyoruz.

R.Ç: Fiyat Bilir’in ekibinde kaç kişi var ve ne kadarlık bir yatırım ayrıldı?

T.U: Ofiste tam zamanlı olarak çalışan ben dahil 4 ve dışarıdan bize destek veren yarı zamanlı 4 çalışanımız daha var. Kısacası toplam ekibimiz 8 kişi diyebiliriz ama ürünler ve site içerisinde olmasını istedikleri özellikleri bize bildiren kullanıcılarımızdan oluşan büyük bir kontrol ekibimiz var. :) Bu zamana kadar dışarıdan herhangi bir yatırım almadık. Kendi öz sermayemiz ile bu işi kurmaya çalışıyoruz.

R.Ç: Sitenizde satacağınız hızlı tüketim mallarını direkt fabrikadan mı tedarik ediyorsunuz yoksa stok tutuyor musunuz?

T.U: Sitede satılan bir çok ürün doğrudan üreticiler üzerinden bize gönderiliyor bizde üyelerimize gönderiyoruz. Eğer istenilen ürün daha önce stoklarımıza girmiş ise siparişlerin daha hızlı ulaşması için stoklarımızdan gönderim yapıyoruz.

R.Ç: Sitenizi marketlere göre avantajlı kılan özellikler nelerdir, kullanıcılar neden sitenizi tercih etmeliler?

T.U: En önemli özellik ürünleri doğrudan üreticilerden satın almamız. Bu sayede fiyat avantajı sağlamaya çalışıyoruz. Herhalde sitemizin temel avantajı budur. Bunu kullanıcılarımıza daha iyi anlatmak için yakın zamanda yazılım ekibimizin geliştirmiş olduğu fiyat karşılaştırma motorunu devreye sokacağız. Bu sayede kullanıcılarımız fiyatları seçilen ürünün içerisinde karşılaştırabilecekler.

Bununla birlikte üyelerimize yapmış olduğu alışverişlerinde bir üreticimizin hediyesini gönderiyoruz. Yani markette yaşamadığınız bir deneyimi yaşıyorsunuz. Market alışverişlerinizde marketten aldıklarınızla çıkarken Fiyatbilir.com da her zaman aldığınızın fazlası ile çıkıyorsunuz.

Ayrıca sitemizde bazı üreticiler tarafından sağlanan sadık müşteri indirimleri var. Bir ürünü düzenli olarak 3-4 kere aldığınızda daha sonraki alışverişinizde o ürünü sadece size özel beklenmedik bir indirimle sunulabiliyor.

Son olarak ürünü satın alan kullanıcıların yapmış olduğu yorumlar ve puanlama üzerinden 1 puanın altına düşen ürün satıştan kaldırılıyor ve üreticisi bilgilendiriliyor.

Belki de hepsinden önemlisi üyelerimizin ev giderlerini azaltmasını sağlayan `Arkadaşını davet et` sistemimiz. Davet etmiş olduğunuz arkadaşınızın ilk alışverişi üzerinden kazanmış olduğunuz 10 TL hediye çekinin ek olarak bir yıl boyunca yapmış olduğu alışverişinin %2 si yine size hediye çeki olarak veriyoruz. Bu sayede evinizin giderlerini sadece arkadaşlarınızı davet ederek çok azaltabiliyorsunuz.

R.Ç: Ne gibi ödeme koşulları sunuyorsunuz?

T.U: Havale, kredi kartı ile ödeme ve sadece Anadolu yakası için kapıda kredi kartı/nakit ödeme imkanları sunuyoruz.

R.Ç: Sipariş verilen ürün kaç günde tüketiciye ulaşıyor?

T.U: Sitemizin taahhüdü 1 ile 6 iş günü içerisinde. Ama müşteri memnuniyeti için 2 iş günü içerisinde gönderim yapmaya çalışıyoruz. Bu süreyi hatırlatma mekanizmamız yardımı ile 1 güne düşürmeyi hedefliyoruz.

R.Ç: Kargo için çözümleriniz nelerdir?

T.U: Kapıda ödeme haricinde tüm gönderilerimizi kargo firmaları ile yapıyoruz. Kapıda ödeme seçeneğini için şuan sadece Anadolu yakasına kendi araçlarımız ile gönderim yapıyoruz. Ama yakın zamanda her iki yakada da kapıda ödeme seçeneğini aktif edeceğiz.

R.Ç: Üyeleriniz siparişlerini sadece site üzerinden mi verebiliyor? Sipariş için mobil uygulamalarınız da olacak mı? T.U: Evet sadece site üzerinden sipariş alıyoruz. Telefon yada başka bir şekilde sipariş almıyoruz. Yakın zamanda mobil uygulamamızı kullanıcılarımızın hizmetine sunacağız.

R.Ç: Kurumsal üyelikleriniz olacak mı? T.U: Özel olarak kurumsal bir üyelik olmayacak sanırım. Ama şuan site üzerinden firmalar fatura bilgilerini girebiliyor ve bu şekilde fatura kesebiliyoruz. Bundan dolayı şuan ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz.

R.Ç: Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

T.U: Röportaj icin çok teşekkür ederim.

R.Ç: Ben teşekkür ederim, bol kazançlar diliyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.