İstanbul'da Affiliate Marketing Konuşuldu

Türkiye'de halen tıklamanın en önemli dijital pazarlama kriteri olarak kabul edildiği şu günlerde, gelir ortaklığı (affiliate marketing) konusunda öncü platformlardan biri olan Gelir Ortakları bu konuyla ilgili bir seminer düzenledi.

26 Şubat'ta İstanbul Dedeman Otel'de düzenlenen etkinliğe Webrazzi'den Fırat Demirel ile birlikte katıldık.

60'dan fazla katılımcı ile gerçekleşen etkinlikte açılış konuşmasını Yunus Güvenen yaptı. Konuşmasında dünyadan ve Türkiye'den e-ticaret pazarına dair bilgiler paylaşan Güvenen, ABD'de 160 milyar dolar ve İngiltere'de 100 milyar dolar olan e-ticaret pastasının Türkiye'de henüz sadece 1,5 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi. Güvenen'in paylaştığı rakamlara göre dijital reklam pazarı ABD'de 25 milyar dolar, İngiltere'de 12,7 milyar dolar ve Türkiye'de 250 milyon dolar civarında. Üstelik sadece gelir ortaklığı pazarına baktığınızda durum daha da karamsar…

Seminerde gelir ortaklığı reklamı anlamında Türkiye'deki en büyük eksikliğin, niş konuları ele alan blogların eksikliği olduğunun üzerinde duruldu. Belli başlı birkaç konu dışında gerçekten de Türkçe içerikli niş blogların sayısı son derece az. Bu da hem gelir ortaklığını tercih eden reklam verenleri farklı çalışmalar yürütmeye mecbur bırakıyor, hem de diğer blog yazarlarına ilham verecek başarı hikayeleri nadiren oluşmasına neden oluyor.

Seminer'de ikinci sunum Gelir Ortakları'ndan Emre Burdurlu tarafından gerçekleşti. Burdurlu konuşmasında özellikle yayıncıların gelir ortaklığı modelinden nasıl daha fazla yararlanabileceğine dair notlarını paylaştı. İçeriğin önemine vurgu yapan Burdurlu, sabırlı ve metodik çalışan yayıncıların gelir paylaşımı modelinden elde ettikleri faydayı çok daha üst seviyelere taşıyabileceğini anlattı.

Seminer yurtdışından da bir konuk ağırladı. Almanya'da affiliate marketing konusunda uzun zamandır farklı çalışmalar yapan Dominik Johnson sunumunda hem dünyadan örnekler verdi, hem de başarılı gelir ortaklığı modellerinde neler olması gerektiğine değindi. Trendleri takip eden, ziyaretçisini tanıyan ve analiz eden site sahiplerinin bu alanda her zaman daha başarılı olacaklarını söyleyen Johnson, yurtdışında bu model üzerine çalışan yayıncıların genellikle 10 – 15 kişiye de iş imkanı sağladıklarını anlattı. Yurtdışında affiliate marketing üzerine çalışan yayıncıların ortalama gelirinin ise 500 ile 5000 Euro arasında olduğunu sözlerine ekledi.

Seminerin en çok ilgi çeken bölümlerinden bir diğeri de bu alanda tecrübeli dört konuşmacı ile gerçekleşen panel oldu. Sidar Şahin (Peak Games – Yönetici Ortak), Oğuz Göker (CPX Yönetici Ortak), Yılmaz Avcı (Uretmake, Kurucu) ve Volkan Kırtok'un (Super Affiliate) yer aldığı panelde konuklar hem gelir ortaklığı modelinin temellerini, hem de Türkiye pazarındaki durumunu değerlendirdiler.

Seminerin son bölümde ise Gelir Ortakları'ndan Deniz Gürbüz, Osman Menci ile Güney Can Gökoğlu; GelirOrtakları platformunu tanıttılar ve XML modülünün nasıl kullanılacağına dair ek bilgiler verdiler.

Ülkemizde henüz yeni yeni gelişen ve uzun zamandır internet yayıncılığı yapan pek çok kişinin bile henüz yeterince tanımadığı affiliate marketing konusunda böyle bir seminer düzenlenmiş olması son derece sevindirici. Hem yayıncıları bilgilendirmek, hem de reklam dünyasına doğrudan satış odaklı bir pazarlama kanalı olarak gelir ortaklığının tanıtılması büyük önem taşıyor. Umarız bu tip etkinlikler sürer ve Türkiye'de affiliate marketing daha hızlı bir şekilde büyüme trendine girer.

Etkinlikte Dominik Johnson'un yaptığı sunumu aşağıda paylaşıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.