Apple Yeni MacBook Pro Serisini Açıkladı

Apple'ın MacBook Pro serisinde yapacağı değişiklikler zaten hafta başından itibaren su yüzüne çıkmıştı. Bizde konuyla ilgili konuşulanları derlemiştik. Apple dün akşam saatlerinde bekleneni yaptı ve yeni MacBook Pro serisini store.apple.com'dan satışa sundu.

Yeni MacBook Pro serisi işlemci olarak Intel'in çift çekirdekli i5 ve i7 işlemcilerini kullanıyor. En düşük fiyat ve donanım özelliklerine sahip 13 inçlik MBP'lar bile 2.3 GHz Intel i5 işlemci, 4 GB 1333 MHz RAM, 320 GB harddisk ve Intel HD 3000 Grafik kartını taşıyor. 7 saate kadar pil süresine sahip yeni MBP serisinden önceki seride bu süre 8-9 saat olarak veriliyordu. Yeni işlemciler anlaşılan daha fazla güç tüketiyor.

Yeni serinin 15 inç ve üzeri ekran boyutuna sahip modellerinde ise sadece i7 işlemci ile AMD Radeon ekran kartları kullanılmış. Intel Sandy Bridge teknolojisini kullanılan işlemcilerle grafik işlemlerinde tümleşik Intel çipiyle AMD grafik kartı arasında geçiş yapılabiliyor.

MacBook Pro'larda olan bir diğer yenilik ise tümleşik HD kamera oldu. Yeni kamerayla FaceTime üzerinden 720p kalitesinde görüntülü görüşme yapmak mümkün olacak. Yeni MBP'lerde ücretsiz yüklü gelecek olan FaceTime, dünden itibaren Mac App Store'da $0.99'dan satılmaya başlandı.

Intel'in Light Peak teknolojisi de yeni MBP'lerde Thunderbolt kullanılmaya başlandı. Resmi sunumun öncesinde fotoğrafları internete sızdığı gibi ThunderBolt teknolojisi Apple'ın Mini Display Port'una entegre edilmiş. Saniyede 10 gigabit veri transfer edebilen teknnolojiyle 30 saniyede bir Blue-Ray filmi transfer edilebiliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse USB 2.0 saniyede 480 Mbps, FireWire 800 Mbps, USB 3.0 saniyede 5 Gbps veri transfer edebilirken Thunderbolt tam iki katı hızda veri transferi yapabiliyor.

Yeni seriye baktığımızda benim tercihim 13 inçlik 2.7GHz Intel i7 işlemcili model olacaktır. Intel i7 işlemcilerin 2.7 GHz'lik versiyonları pek yaygın olmadığı için sağlıklı bir fiyat karşılaştırması mümkün olmasa da, benzer bir laptopun yaklaşık aynı fiyatta olduğunu söyleyebiliriz. Apple ürünlerinin Türkiye'de yaklaşık 1,5 katına satıldığı düşünürsek fiyat farkının açıldığını kabul etmek gerekiyor.

Yeni MacBook Pro'larda devrimsel bir değişiklik olmasa da en azından MacBook ile performans farkının tekrar oluşturulması, hem kullanıcılar hem de Apple için yararlı bir hareket oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.