Google'da CEO Değişimi Yeni CEO Larry Page Oldu

Google'da CEO Değişimi Yeni CEO Larry Page Oldu

Google bugün açıkladığı 2010 4. çeyrek finansal raporunda gelirlerini %26 artırmış olsa da, asıl bomba haber Eric Schmidt'in CEO'luğu bırakması oldu.

Son 10 yılda Google'ın başında olan ve hızla büyüyen şirketin yapısını oturtan Schmidt'in yerine CEO koltuğuna Google Kurucularından Larry Page oturacak.

CEO'luğu bırakmasına rağmen halen şirkette kalacak olan Schmidt, Kıdemli Yönetim Kurulu Başkanı(Executive Chairman) olarak iş ortaklıkları, müşteri ilişkileri ve hükümetlerle ilişkiler gibi önemli meselelere odaklanacak.

Google'ın tepesinde olan bu değişimle şirketin daha hızlı karar verebilmesi ve aksiyona geçmesi hedefleniyormuş.

Basın toplantısındaki açıklamalardan, Google'ın tepesindeki üç isim şirketin daha dinamik bir şekilde hareket edebilmesi gerektiği konusunda hemfikir. Şirketin günlük operasyonunu yönetecek olan Larry Page'in şirket kurucusu olarak daha aktif bir portre çizmesi bekleniyor. Google'ın diğer kurucusu Sergey Brin ise basın toplantısında en iyi bildiği iş olan yeni ürünler çıkartmaya devam edeceğini dile getirmiş.

Son dönemde gerek Eric Schmidt'in açıklamalarında gerekse çıkan söylentilerle şirketin hedeflendiği kadar hızlı büyüyemediği ve domine edeceği düşünülen alanları rakiplerine kaptırdığı konuşuluyordu. Eric Schmidt de yeni görev değişikliğiyle ilgili işlerin bu şekilde daha iyi yönetileceğine inandığını dile getirmiş.

Google'ın açıklanan 2010 4. çeyrek raporu da önemli finansal veriler içeriyor. Google 2010'un son çeyreğinde $8.44 milyar gelir elde etmiş ve net karı $2.75 milyara ulaşmış. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre gelirlerini %26 artıran şirket, net karını ise %29 artırmayı başarmış. Google yılı kasasında $35 milyar dolar nakitle kapatırken, ilk defa reklamcılık dışındaki gelir kanallarından 1 milyar dolar elde etmeyi başarmış. 2010'un son çeyreğinde geçen yıla göre tık başına ücret(paid clicks) %18 artarken, tık başı maliyet(cost per clicks) %5 artış göstermiş.

Sonuç olarak, Microsoft ile olan rekabetine şimdilik ara veren Google, Apple ve Facebook ile olan mücadelesinde daha hızlı ve etkili adımlar atabilmek için şirket kurucusunu başa getirmeyi seçti diyebiliriz. Baktığımızda hem Apple hemde Facebook'un başında kurucuları bulunurken Google da ne kadar iyi olursa olsun profesyonel bir yöneticinin başta bulunması yarışta eksiklik yaratabiliyordu.

Larry Page, CEO'luk görevini 4 Nisan'dan itibaren üstlenecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.