5 Ejder Gücünde Bir Site: inploid.com

Dragons Den Türkiye'de geçtiğimiz hafta 5 yatırımcıdan da yatırım alan inploid sitesini sizler için inceledik ve kurucuları Serkan Köse ve Hakan Köse ile sizler için röportaj yaptık.

Güncelleme: İnploid'in Dragons' Den Türkiye'deki sunumunun videosunu yazının sonunda izleyebilirsiniz.

Serkan Ünsal: Öncelikle tebrikler, 5 yatırımcıyı da ikna etmek ve yatırım almak büyük başarı. Serkan Köse & Hakan Köse: Çok teşekkürler. Henüz yolun daha başı ama bu şekilde başlamak iyi bir başlangıç oldu bizim için...

S.Ü: Siteye bu sabah üye oldum. Benim ilk izlenimim "Kategorize edilmiş düşünce ve soru cevap kümeleri" diye özetledim. Siz inploid'i bir cümle ile nasıl anlatabilirsiniz?

S.K/H.K: Aslında oldukça kısa ve öz bir şekilde açıklamışsınız :). Bunun yanında soruyu soranların bu kümede istediği kitleye (gerek meslek grupları, gerekse ilgi alanlarına bağlı gruplar) sorusunu yöneltmesi de ek bir özelliği.

S.Ü: Inploid hangi soruna çözüm üretme vaadinde bulunuyor? Sitenin çıkış amacı nedir?

SK/H.K: inploid, internette sonuca gitmek için harcanan zaman ve ayıklanan bilgiye daha direkt ulaşım gibi bir ana amaç taşıyor. Ana amacı bu olmakla birlikte bu süreçte insanlar; verdikleri cevaplarla ve konuların altındaki yorumlarda verdikleri tepki ve düşüncelerle birbirlerini tanıyorlar ve karşılıklı fikir paylaşımında bulunuyorlar. Gerek arama motorlarını tarayarak, gerekse forum,..vb. yerlerde başlıkları tarayarak birbirine benzeyen onlarca başlık ve içerik arasından, birçoğunu tarayarak ve okuyarak aranılan bilgiye ulaşma çabası var. Bu esnada aynı konuya benzer başlıklar heryerde karşımıza çıkıyor. inploid bu konunun da önüne geçmeye çalışıyor ve moderasyon sisteminde buna özellikle dikkat ediyoruz. inploid'in bunlara ek olarak hedeflediği zamanla hayata geçireceği birçok özellik var...Temelini iyi atabilirsek ve gerçekten doğru yöne ilerleyebilirsek, bu hedefe ulaşmaması için hiçbir neden yok. Özellikle bizleri izleyen, bizlerden haberdar olan insanların bize verdiği destek sorumluluğumuzu daha da artırıyor, ve tabi inancımızı da...

S.Ü: Inploid'de "Tekirdağ'da en güzel mekanlar hangileri?" diye bir soru sorup sonra da gezgin diye bir hedef kitleye gezi etiketi ile sordum. Biraz quora sitesine benzettim. Quora ile farklarınız nelerdir veya benzelikleriniz nelerdir?

S.K/H.K: Biz inploid'in ilk halini 2009 sonuna doğru beta olarak açtık ve açıkçası yaşadığımız maddi zorluklar nedeni ile siteye bir türlü istediğimiz şekilde zaman ayıramadık. Benzer bir sistemle 2010 ortalarına doğru ortaya çıkan Quora da sorulara insanlar tarafından cevaplar arıyor. Onlar daha çok başlık / topic temelli ilerliyorlar. Ancak biz hem meslek ve ilgi alanı temelli ilerliyoruz hem de amaç olarak; ana sayfamızdan kullanıcılara bir kapı açmak/yaratmak istiyoruz, bu kapının nereye açılacağına kullanıcılar karar veriyor. Çok yakındaki güncellemelerle bunu olabildiğince interaktif ve hızlı bir halde  yapabilmelerini sağlayacağız. Herkese hitap etmek istiyoruz ve bunu profesyonelce, kimse birbirinden rahatsız olmadan yapabilmek amacımız... Ve tabii merak edilen şeyi belirli hedef kitlelere de bu profesyonellike yönlendirebilmek.. İnsanların öğrenip öğretebildiği, yazabildiği, okuyabildiği, bazen muhabbet edebildiği, kendisine benzer insanlarla tanışabildiği ve paylaşımda bulunabildiği, bilginin çevresinde sosyalleşebildiği bir platfrom yaratmak istiyoruz. Bilgisayar başındaki herkes mutlaka bir konuda uzman ya da  bilgi sahibi ve bu bilgiye ihtiyaç duyan başka insanlar var... Neden bunu paylaşmasınlar?...  Gerçekleştimesi zor bir şey gibi görünebilir ama bizlere inanan çok ve biz bunu gerçekleştirmeyi denemek istiyoruz... Şu anda doğru insana doğru soruyu yönlendirmek adına bir algoritma geliştiriyoruz... Mevcut sistemde devrede değil ancak çok kısa bir süre içerisinde devreye alınacak ve inanıyoruz ki bu noktadan sonra inploid'in güçlü yönleri ve farkları herkes tarafından daha da anlaşılacaktır. Yapabileceğimizin en iyisini yaparak, bize inanan ve Türkiye'den de kayda değer işler çıkabileceğine inanan insanlarla, tüm kullanıcılarımızla, ve tabii dragonlarla, neden olmasın?

S.Ü: Site ile ilgili bize söyleyebileceğiniz güzel gelişmeler olacak mı? Şu anda aklınızdakilerin yüzde kaçı sitede aktif durumda?

SK/H.K: Elimizden geldiğince gelişmeler yaptıkça insanları bilgilendireceğiz... Önümüzdeki 1 aylık süreçte olabildiğince ek özelliği aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Aslına bakarsanız aklımızdakilerin %30'u aktif durumda henüz.. Yapacak çok fazla işimiz ve çok uzun da bir yolumuz var... Doğru hamlelerle ve insanların desteği ile hedeflediğimiz başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz.

S.Ü: Bizlere kendinizden de kısaca bahsedebilir misiniz?

S.K.: Ben İTÜ 2000 yılı mezunu 32 yaşında bir elektronik yüksek mühendisiyim. 11 yıldır çeşitli sektörlerde çalıştım. Bunun son 5 yılında ise kardeşim Hakan'la birlikte girişimcilik mücadelemize devam ediyoruz. Çeşitli projelerle bugüne kadar geldik. Sonrasını zaten biliyorsunuz...

H.K: İTÜ 2008 mezunu Fizik Mühendisiyim. Yaklaşık 5 yıldır ağabeyimle birlikte çeşitli projelerde görev aldım. İşin geliştirme ve mimarisi ile ilgiliyim daha çok. Projelerin teknik tarafında görev alıyorum...

S.Ü: Microsoft'un düzenlediği Startup Weekend'e de katıldığınızı gördüm. Orası nasıl geçmişti? İlgi var mıydı?

SK/H.K: Yanlış hatırlamıyorsam oylanan 12 proje arasına girdik. Her ne kadar oradaki hedef daha çok o haftasonunda katılımcılarla birlikte birşeyler ortaya çıkarmak, paylaşmak, birlikte birşeyler üretmek ve eğlenmek olsa da orada ilgi çekebilmek de oldukça güzeldi...

S.Ü: Sitenin geliştirmesi, hayata geçişi, yatırımcı arama süreci açısından değerlendirdiğinizde en zor süreç hangisiydi? Nerelerde zorlandınız?

SK/H.K: Sitenin geliştirmesi tabii ki zor süreçlerden biri ancak bu hep devam eden / edecek olan bir süreç... Site ve kullanıcılar varoldukça, sistem daima geliştirilecek ve gelişecek... Dolayısı ile bunu zor ama sıralama dışı bir şey olarak bir kenara koyabiliriz.. Ancak hayata geçme aşamasında; düşündüğümüzden farklı davranan kullanıcı kitleleri bizi oldukça zorladı... Olabildiğince kitlelere hitap eden/edecek bir platform olma yolunda ilerlemek istiyoruz, dolayısı ile bu konuda kullanıcı davranışları ve istekleri oldukça önem arzediyor... Geliştirme ve hayata geçirme süreçlerinde malesef ki herşeyi tam anlamıyla düşündüğünüz şekilde uygulayamıyorsunuz, ya da kullanıcılarla barışık bir yol bulmaya çalışıyorsunuz... Bunun yanında yatırım alma sürecinde projenin hedeflerini, yapmak istediklerimizi, gelecekteki planlarımızı anlatabilmek zor ama güzel bir süreç. Buna onların da inanması en önemli basamaklardan birisi zaten... Tam bir sıralama olmadı ama fikir verdi sanırım :)...

S.Ü: Dragons Den ekibini nasıl buldunuz ? Kimler sizi köşeye daha çok sıkıştırdı ? Dragons Den'e katılmak isteyen girişimcilerin dikkat etmesi gereken neler var?

SK/H.K: Dragons Den ekibi farklı sektörlerden insanların bulunduğu bir ekip ve hepsi kendi alanlarında kendilerini ispatlamış kişiler. Hepsinin olaylara bakış açısı ve incelemeleri çok farklı ve bu sizin kendi başınıza göremediğiniz birçok şeyi farkedebilmenize olanak sağlıyor. Bizim için en önemli kazanımlardan birisi de bu oldu.

Nevzat Bey kendisinin de söylediği gibi zor ikna olan ve ince eleyen birisi, bunun yanında girişimimizin içinde bulunduğu sektörle en ilgili insan da o. Köşeye sıkıştırma demeyelim ama bizi biraz terletti.

Dragons Den'e katılmak isteyen girişimci arkadaşlara çok standart ve hepsinin de zaten duyduğu cümleler söylemek istemiyoruz... Ama şu bir gerçek ki, ne olursa olsun, projelerine olan inançlarını asla ve asla kaybetmemeliler. Bunu sadece program için değil kendi girişimcilik mücadeleleri için de yapmalılar zaten..

S.Ü: Internet girişimcilerine söylemek istediğiniz birşeyler var mı?

SK: Özellikle Türkiye'de gerek internet sektöründe gerekse diğer sektörlerde girişimcilik gerçekten oldukça zorlu ve yıpratıcı bir yol.. Girişimci vazgeçmeden her yolu denemek zorunda... Çalması gereken kapı sayısı çok fazla ve hepsine erişmeye çalışmak zorunda... ve bunu vazgeçmeden yapmak zorunda... "Durmak yok yola devam" demek zorunda hep... Bu süreç yıpratıcı ve oldukça enerji gerektiriyor. Bu enerjiyi içinde hissetmeden yola çıkmasınlar ya da mümkünse bunu yakalayabilecekleri ve sinerji olusturabilecekleri arkadaşları ile yola çıkmantan çekinmesinler... Tüm bu söylediklerimin yanında, herşeye rağmen, son zamanlarda Türkiye'de girişimcilik adına çok güzel gelişmeler oluyor ve önümüzdeki yıllarda hızla çok daha iyiye gideceğine inanıyorum... Bu herkes için fırsatlar doğuracaktır...

H.K.: Projelerinin geliştirme süreçlerinde projelerini hayata geçirmeden mutlaka iyi bir kullanıcı kitlesi ile hatalarını tespit etmeye, kullanıcı davranışlarına ve isteklerine kulak vemeye, ve kendi eksiklerini görmeye çalışsınlar...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.