Groupon ve Değeri Büyümeye Devam Ediyor!

Groupon GoogleGoogle'ın Groupon'a yaptığı söylenen 2,5 milyar dolarlık teklif ile başlayan süreçte şu günlerde işin boyutunu değiştiren yeni gelişmeler oluyor. Bir kaç gündür Groupon'un 5 milyar doların üzerinde bir teklifi değerlendireceği konuşulurken son gelişmeler Groupon'un değerini yükseltmiş olabileceğini gösteriyor. Önce teklifi sonra gelişmeleri değerlendirelim.

News Corp.'a dahil olan All Things Digital hafta başında, Google'ın Groupon'a 5.3 milyar dolar teklif sunduğunu paylaşmıştı. ATD'nin yakın kaynakları, Google'ın Groupon'u bu bedelle almaktan mutlu olacağını ve yerel reklamcılık alanında kullanmak için bu satın almanın önemli olduğunu paylaşmış.

Geçtiğimiz aylarda Facebook'un Skype ile ortaklığını resmi açıklama öncesinde paylaşan Kara Swishe, Google'ın 1 yıl önce Yelp'e 1,5 milyar dolar teklif ettiğini ancak bilinmeyen sorunlar nedeniyle anlaşmanın gerçekleşmediğini de hatırlatmış. Google'ın kasasında bekleyen 33 milyar doları aşkın servetinden bahsedilen haberde, Groupon'un aylık gelirinin de 50 milyon dolara yükseldiğinden bahsediliyor.

Andrew Mason Groupon Ceo

Bu duyumların ardından Groupon yöneticilerinin teklifi değerlendirmek için toplanacağı gündeme geldi. Henüz Groupon'dan bir açıklama gelmiş değil, ancak atılan yeni adımlar Groupon'un hiç de boş durmadığını gösteriyor.

İlk olarak Groupon Blog'da geleceğin e-ticaret anlayışına yön verecek Groupon Store ve The Deal Feed adında iki yenilik paylaşıldı. Açıklamalara göre Groupon Store satıcılara kendi fırsatlarını Groupon'a göndermesi şansı tanıyacak. The Deal Feed ise Groupon Store tekliflerini ve kişiselleştirilmiş fırsatları kullanıcılarla paylaşacak.

İşine çift yönlü değer katan Groupon'un bu yenilikleri şimdilik sadece bir kaç şehirde uygulamaya konulurken, bir süre sonra diğer şehirlere de yayılacak. Konuşulanlara göre Groupon'un %50 olan komisyon oranı da Groupon Store'da %10'a düşecek.

İkinci gelişme ise Groupon'un büyümesi üzerine. Özellikle Asya'da güçsüz kalan Groupon, kendi klonlarını satın almış. uBuyiBuy, Beeconomic, Atlaspost ve Ludic Labs'ı satın aldığı açıklanan Groupon böylece Hong Kong, Singapur, Filipinler ve Tayvan'da da aktif olacak.

Eğer 3.1 milyar doların üzerinde bir satış gerçekleşirse bu Google'ın en büyük satın alması olacak. Ancak Google Groupon'u yıl başına kadar ikna edemezse bir daha Groupon'a ne teklif etmesi gerektiğini muhtemelen kendisi de bilemeyecek.

Görsel Kaynak: Jon Lowenstein for WSJ

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.