İnternette Verimli Yazı Okuma Araçları

İnternette Verimli Yazı Okuma Araçlarıİnternette geçen zamanımızı verimli kullanmak için bilgi kirliliğinden sıyrılmak yetmiyor. Web sitelerinde gezinirken kendi seçtiğimiz ya da karşımıza çıkan okunmaya değer çok sayıda yazı ile karşılaşıyoruz.

Bu yazıları ilk anda okumak her zaman mümkün olmadığı gibi tüm iyi yazıları okumak ciddi bir zaman gerektiriyor. Bu noktada okuyucuların yardımına koşan bir kaç iyi aracı paylaşmak istedik.

Readability: Bu araç herhangi bir web sayfasında yazı alanının belirli yazı tipi ve sayfa yapısı altında okunmasını sağlıyor. Web teknolojilerini verimli bir şekilde kullanmayı amaçlayan Arc90'ın hazırladığı Readability'i kullanmak için herhangi bir üyelik gerekmiyor.

Readability bookmarkleti ile okumak istediğiniz bir yazıyı kendi belirlediğiniz sayfa standartlarında okumaya başlayabiliyorsunuz. Readability, bağlantıları yazı içinden çıkarıp sayfa sonuna da eklemesi ile sadece yazıya odaklanmanız da kolaylaşıyor.

Instapaper: Okumaya değer gördüğünüz yazıları hemen okumayacaksanız Instapaper'i kullanabilirsiniz. Yine bir bookmarklet ile kullanabileceğiniz servis istediğiniz bağlantıları saklıyor ve daha sonra Readability gibi belirli bir standartta okuyabilmenizi sağlıyor. Instapaper iPhone, iPad, Kindle ve ePub desteği ile bir çok noktada kullanılabiliyor. Instapaper'i Chrome ve Firefox eklentileriyle de kullanabilirsiniz.

Readitlater: Firefox'un popüler eklentisi okumak istediğiniz sayfaları saklayabileceğiniz en güzel araçlardan biri. Google Reader ile entegre çalışan, offline çalışan ve kolay bir kullanım sunan aracın Chrome alternatiflerine de göz atabilirsiniz. Readitlater iPhone ve Android uygulamaları ile de dikkat çekiyor.

Laterloop: Bağlantıları hızlıca arşivleyip okumayı kolaylaştıran araçlardan biri de Laterloop. Offline olarak arşivlerinize erişmeye imkan tanıyan araç çok iyi olmasa da makaleleri site içeriğinden ayırarak kendi formatında okunmasını sağlıyor.

Laterthis: Bu araç da okunacak bağlantıları saklayarak daha sonra erişmeyi sağlıyor. İki bookmarklet'a sahip Laterthis ile isterseniz bağlantıları etiketleyerek kaydedebiliyor, isterseniz sadece tek tık ile hesabınıza gönderebiliyorsunuz.

Marro.ws: Eğer önemsediğiniz yazıları kendiniz saklamak istiyorsanız kısa süre önce Türkçe yayına da başlayan Marro.ws'u kullanabilirsiniz. Sakladığınız metinleri özel olarak saklayabildiğiniz Marro.ws'un sadece metin alanını görünür kılan özelliği okumayı kolaylaştırıyor.

Bu araçlardan bahsettikten sonra web sitesinin okunabilirliği konusunda endişe duyanlar şuradaki test aracını kullanabilirler. ;)

Güncelleme:

Notforest: Readability'nin benzeri olan bu servis de bookmarklet ile ilgili sayfayı hazır şablonlardan biriyle okuyucuya sunuyor. Farklı yazı karakteri seçilemese de yazı ve arkaplan rengi seçilebiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.