Facebook'un Modern Mesajlaşma Nam-ı Diğer E-Posta Servisi Duyuruldu

Facebook'un Modern Mesajlaşma Nam-ı Diğer E-Posta Servisi Duyuruldu

Facebook bugün gerçekleştirdiği bir toplantı ile günlerdir konuşulan Facebook e-posta servisi, nam-ı diğer FMail, yani Facebook e-posta hesapları, konusuna açıklık getirdi.

Şirketin CEO'su Mark Zuckerberg'in açılışını yaptığı toplantıda Gmail'i tahtından edeceği düşünülen tam bir e-posta servisi yerine "modern mesajlaşma sistemi" söylemi vurgulandı. Hatta Mark Zuckerberg özellikle bunun bir e-posta hizmeti olmadığının ama e-posta'yı da içinde barındıran bir sistem olduğunun altını çizdi.

Vurgu ne olursa aslında Facebook'un bugünden itibaren hesaplarda aktif etmeye başlayacağı ve zaman içinde herkes tarafından kullanılabilir olacak olan bu sistem aslında e-posta'nın geleceğine dair bir başlangıç.

Tüm kullanıcıların @facebook.com şeklinde bir e-posta adresine sahip olacağı yeni özellik kapsamında, kullanıcıların birbirleri ile sohbet, mesajlaşma ya da benzeri her türlü uygulama üzerinden yapacakları tüm iletişim merkezi olarak bir gelen kutusunda saklanacak.

Tüm mesajların geçmişinin de saklanacağı bu yeni servis kapsamında sosyal gelen kutusu (social inbox) ismiyle bir de öncelik sistemi olacak. Spam'in de büyük ölçüde önüne geçeceği düşünülen bu sistem ile Facebook'taki kontaklarınızın gönderecekleri mesajlar özel olarak gösterilecek ve kontağınız olmayan kişilerin mesajlarından ayrışacak.

Ana hatlarıyla önümüzdeki günlerde ya da haftalarda şansınıza göre Facebook hesabınıza dahil olacak olan bu özellik sohbet, mesajlaşma, SMS ve e-posta'yı birbirine bağlayacak. Kontaklarınızla olan iletişiminizi sadece e-posta arayüzünüzden değil, söz konusu tüm iletişim platformlarından takip etmenizi sağlayacak. Hatta Facebook'un yakında güncellenecek olan iPhone uygulaması ile mesajlarınızı "push notification" ile de alabiliyor olacaksınız. Yani kısacası lafı dolandırmaya gerek yok, Facebook e-posta işine girdi ve internetin bu en eski alışkanlığını değiştirmek için kontağı çevirdi.

Toplantıda Facebook'un mevcut mesajlaşma sistemini 350 milyon kullanıcının kullandığı ve günde 4 milyar mesajın yazıldığı da paylaşıldı. Bu da şu anlama geliyor ki, eğer şirket sunduğu servisle başarıyı yakalarsa günümüzün popüler e-posta sağlayıcılarının canı gerçekten sıkılabilir.

Son olarak canlı yayında seyrettiğim basın toplantısından şu bilgiyi de paylaşmış olayım. Son günlerde konuşulan fb.com alan adı Facebook çalışanlarının kullanımı için alınmış ve kullanıcılara bu adres verilmeyecekmiş - en azından şimdilik böyle deniyor. Amerikan Tarım Dairesinden satın alınan fb.com, kullanıcıların @facebook.com e-posta adresi olmasından dolayı şirketin kendi içinde kullanacağı alan adı olacak.

Yazımın başında da paylaştığım gibi Facebook'un modern mesajlaşma yani yeni nesil e-posta servisi bugünden itibaren hesaplarda aktif olmaya başlayacak. Ancak daha önce Twitter'ın yeni yüzünün aktif edilmesi sürecinde yaşandığı gibi zaman içinde tüm hesaplarda devreye girecek. Bu sebeple hemen bugün hesabınızda Facebook e-posta adresinizi beklemeyin. Sanıyorum ki herkesin Facebook.com adresini alması oldukça uzun sürecektir.

Aşağıda Facebook'un e-posta servisi ile ilgili basın toplantısının canlı kaydının tekrar yayınını seyredebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.