Digg Kimseye Yaranamadı Yine Geri Adım Atıyor

Digg Kimseye Yaranamadı Yine Geri Adım Atıyor

Digg'in geçtiğimiz Ağustos sonunda yaptığı güncellemeyi yazmıştık. Yeni  versiyonuyla çok daha özelleştirilebilir bir hal alan servis, yeni haliyle eski kullanıcılarını memnu edememiş ve hızlı trafik kaybı yabancı bloglarda da haber olmuştu.

Bu arada birde CEO değişikliğine giden Digg'de yeni CEO Matt Williams, dün resmi blogdaki yazısıyla eski Digg'in özlenen özelliklerini tekrar hayata geçireceklerini açıkladı. 4. versiyona geçişte Digg komünitesinin yaşadığı hayal kırıklığı için üzgün olduğu dile getiren yeni CEO, geçtiğimiz haftalarda birkaç özelliğin tekrar yayına alındığını ve önümüzdeki dönemde kullanıcıların isteği doğrultusunda başka geliştirmelerinde yapılacağının müjdesini vermiş.

Digg kullanıcılarının, sitedeki değişimler hakkında normalin üstünde savunmacı bir tutum sergilediği bilinse de yeni Digg, yeni kullanıcılar için dahi çok çekici olmamıştı. İnternetin yeni boyut kazandığı 2004 yılında ilk popüler sitelerden olan Digg, o zamandan beri gelişimini sürdürmeye çalışıyor. Ancak her hamlesinde kullanıcı direnciyle karşılaşıyor ve çoğunlukla geri adım atıyor.

Digg gibi servislerin daha doğrusu kendisine bağlı kullanıcı kitlesine sahip her site gelişimi sırasında böyle tepkilerle karşılaşıyor. Mesela geçtiğimiz yıl Webrazzi'nin tasarımını değiştirdiğimizde bizde çok sayıda şikayet mesajı almıştık, beğenenler kadar beğenmeyenlerde olmuştu.

Açıkcası birçok öneriyi dikkate aldıysak da bir o kadarını da gözardı etmek durumunda kalmıştık. Çünkü kullanıcı çoğu zaman sitenin veya servisin gelişimini yeni kazandığı özellikleri değil, kendi alışkanlıkları ön planda tutuyor. Facebook'un her tasarım değiştirmesinde kurulan onlarca "Eski Facebook'u istiyoruz." gruplarını düşünürsek, bu grupların hemen hiçbirinde ciddi bir savunma argumanı bulunmuyordu. Gerçekten de eski Facebook tasarımlarının kullanılabilirliği ile yeni Facebook tasarımlarını karşılaştırmak mümkün değil.

Digg'in bu konudaki hatası ise Facebook gibi değişiklikleri parça parça yaparak kullanıcı tepkisini ölçmemesi, bunun yerine daha tepeden inme bir şekilde sitenin neredeyse tümünü bir günde alması oluyor. Sonrasında gelen kullanıcı tepkisine göre geri adım atarak Digg, kullanıcısının gözünde sürekli puan kaybediyor.

Bir tarafta kullanıcı şikayetleri diğer tarafta sitenin gelişim hedefleri olunca böyle büyük çaplı geliştirmeleri yapmakta sıkıntılı olabiliyor. Digg'in gelişimini ne şekilde sürdüreceğini ve kullanıcısını nasıl ikna edeceğini zannedersem izleyip görmekten başka şansımız kalmıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.