Windows Phone 7, dün New York'ta düzenlenen toplantıyla Microsoft CEO'su Steve Ballmer'ın sunumuyla tanıtıldı. Microsoft'un mobil işletim sisteminin son sürümü hakkında tüm detaylar ve yeni Windows Phone 7'li cihazlar da toplantıda açıklandı.

Arayüz

Windows Phone Hub adı verilen alanlar Windows Phone 7'yi Zune ile benzer kılıyor. People Hub, Pictures Hub, Music + Video Hub, Games Hub, Office Hub ve Marketplace olarak 6 farklı Hub üzerinden cihazlar kontrol edilebiliyor ve direk olarak Windows Live ve Xbox Live hesaplarına erişilebiliyor.

Hub üzerinde telefona uyarılar da görüntüleniyor ve istenirse ana ekran tamamen kişiselleştirilebiliyor. Microsoft Windows Phone 7'de basit yönetim ve kişiselleştirmenin önemini vurguluyor.

Uygulamalar

Kasım ayında ABD'de, 21 Ekim'de ise Avrupa'da piyasaya sunulması beklenen Windows Phone 7'li telefonlardan birinin tanıtım kartında, 2000 uygulamanın indirmeye hazır olacağı yazıyor ve Microsoft uygulama dünyasına bu kez daha fazla eğilmiş görünüyor.

Pandora, Foursquare, Seesmic, Netflix ve AP gibi servislerin Windows Phone 7 platformu için Microsoft ile işbirliğinde olacağı da ayrıca duyurulmuş. Microsoft, uygulama geliştiriciler için Windows Phone 7 Emulatorü, Windows Phone için Visual Studio 2010 ve XNA Game Studio 4.0'ın dahil olduğu bir geliştirici paketinin indirilebileceğinin de haberini veriyor.

Microsoft’un Adobe Flash muadili Silverlight ürünü ile Windows Phone 7 için oyunlar ve uygulamalar geliştirmek de mümkün olacak.

Özellikler

Windows Phone 7 Android'in de sonradan desteklediği çoklu işlem (multitasking) desteğine sahip, ancak işletim sisteminde kopyala-yapıştır özelliğini şimdilik bulunmuyor. Hatasının farkında olan Microsoft, yazılım güncellemesi ile bu eksikliğin 2011 başında giderileceğini açıklamış.

Microsoft'un tanıtımda ön plana çıkarmak istediği bir diğer özellik ise Bing. Yeni cihazlarda web araması, sesli arama ve haritalar ile Bing, Windows Phone 7 kullanıcılarının ilgisini çekmeye çalışacak. Ayrıca Steve Ballmer'ın önemsediği Office ürünleri de Windows Phone 7'de daha verimli bir şekilde kullanılabilecek.

Pazar

Windows 7'li telefonlar AT&T, Deutsche Telekom AG, O2 ve Orange'ın da aralarında bulunduğu 60 mobil oeperatör ile 30 ülkede boy gösterecek. Ayrıca tüm tam zamanlı çalışanlarına birer Windows Phone 7'li telefon vereceğini açıklayan Microsoft, ABD'de AT&T ile gücünü göstermek istiyor.

Telefonlar

Windows Phone 7 SmartPhones

Dell, HTC, Samsung, LG ile Microsoft'un işbirliği yaptığı ve telefonlarını tanıttığı üreticiler oldu. Tanıtımda açıklanan 9 telefon Samsung'dan Omnia 7 ve Focus, LG'den Optimus 7 ve Quantum, Dell Venue Pro, HTC'den 7 Surround,  HD7, 7 Trophy,7 Mozart oldu.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.