Tüketici Tabanında Akıllı Telefon ve Mobil Uygulamalar

Uygulama zenginliği sunan mobil işletim sistemlerinin değeri ve kabiliyetleri biliniyor olsa da, tüketici tabanına bakıldığında farklı tablolar orataya çıkıyor. Peki akıllı telefonlar, uygulamalar ve mobil internet bu kitleyi ne kadar ilgilendiriyor. 3 farklı araştırma ile bunu soruya cevap aradık.

Deloitte tarafından yapılan bir araştırma mobil cihaz alımında uygulama dünyasının pek etkili olmadığını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan kullanıcıların % 58'i için akıllı telefonların büyüklüğü, kalitesi, tuş takımı ve fiyatı karar aşamasında değer taşırken, ancak %18'lik bir kısım için mobil uygulamalar önemli görülüyor.

Deloitte, akıllı telefon kullanıcılarının %35'nin ise mobil uygulama indirip kullanmadığını aynı araştırma da gözler önüne seriyor. 14 -75 yaş arasında yaklaşık 2000 kişi arasında yapılan araştırma uygulama kullanıcılarının teknolojiyi akıllı telefonları üzerinden yaşamaya başladığına da dikkat çekiyor.

Mobil İnternet ve Uygulamalar 2

iGR'nin araştırmasında ise akıllı cihazlarda kurulu gelen uygulamaların daha fazla tercih edildiği aktarılıyor. Bu araştırma kullanıcılarının %50'sinin diğer uygulamalara yöneldiğini, ücretli uygulamaların ise kullanıcılar tarafından pek tercih edilmediğini gösteriyor. Aynı araştırmaya göre akıllı cihazını jailbreak ederek istediği uygulamayı indirmek isteyenlerin oranı ise %5 olarak belirlenmiş.

Mobil İnternet ve Uygulamalar

Zamanla ilgi duyulacak ve öğrenilecek olan uygulama dünyasının mobil internet kullanımına dair eğilimini ise Lightspeed Araştırma Merkezi tarafından değerlendirilmiş. İngiltere, Almanya ve Fransa kullanıcı istatistiklerine dayanan Lightspeed raporu, kullanıcıların mobil cihazlarından internete bağlanırken ücretlendirilmekten hoşlanmadığını paylaşıyor.

Kullanıcıların ortalama %30'unun (30% UK, 25% Fransa, 36% Almanya) mobil cihazlarına internetten bildirim almak istediği, %39'inin ise SMS'i tercih ettiği de farklı bir detay olarak sunuluyor. Haber, hava durumu ve sosyal uygulamaların giderek daha fazla ilgi çekeceği de araştırmanın çıkardığı sonuçlardan.

Tüm bunlara dikkat etmesi gereken mobil cihaz üreticileri  ve operatörlerin tüketici tabanına yönelik bilgilendirici çalışmalar yapması bu alanda atılacak doğru bir adım olacaktır.

Görsel kaynaklar: 1 , 2 , 3

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.