Sorunlu Google Servislerine Artık Erişilebiliyor

Sorunlu Google Servislerine Artık Erişilebiliyor

YouTube engellinin kapsamını genişletme çalışmaları sırasında bilindiği üzere bazı Google servislerine erişim de engellenmişti. Çok sayıda kullanıcıyı beklenmedik şekilde etkileyen konuyla ilgili olarak Anadolu Ajansı, ISS'ler ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bazı bildirimlerde bulunmuştu. Google ise sorunun YouTube ile ilgili olduğunu söylemekle yetinmişti.

Haziran ayı sonunda Analytics hakkında açıklama gönderen ve sorunun çözüldüğünü aktaran Google, biraz önce YouTube engelleme çalışmaları nedeniyle erişilemeyen tüm Google servislerine sorunsuz erişilebildiğini kamuoyu ile paylaştı.

Akılların karışmaması için şu detayı paylaşmakta fayda var, daha önce yapılan çalışmalarla Google Docs, Google Translate ve Google Analytics erişimi sağlanmıştı, bugünkü açıklama ile de Google Maps'in sorununun ortadan kalktığını öğrenmiş olduk.

Güney ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri iletişim ve kamu ilişkileri direktörü William Echickson imzalı açıklamaya göre erişim sıkıntısının kaynağı bilindiği gibi YouTube engeline dair yapılan IP güncellemeleri. Echickson açıklamasında erişim engelinin kaldırılması konusunda Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri ve ilgili birimlerle yakın diyalog içerisinde bulunduklarını aktarıyor.

Açıklama ilk ulaştığında YouTube'un da erişilebilen servislerden olduğu izlenimi uyandırdı ancak maalesef 2 yıldır engelli olan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar giden Youtube yasağımız devam ediyor. Bkz: Hatırlarsanız bir zamanlar YouTube engellenmişti!

Son günlerde YouTube'a artık erişilebiliyor mu şeklinde sorular alıyorduk. Bu konuda net bir cevap vermek gerekirsa, hayıt henüz bu yasak kalkmadı ancak Google DNS'leri ile daha önce erişilemeyen YouTube'a şu anda bu 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 DNS'leri ile erişilebiliyor. En azından bizim denemelerimiz bilgi istediğimiz kontaklarımızdan gelen geri dönüş bu yönde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.